Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CSAT se reuneste azi pentru a discuta despre programul de aparare al Uniunii Europene

CSAT se reuneste azi pentru a discuta despre programul de aparare al Uniunii Europene
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se va reuni marti, incepand cu ora 14:00,pentru a discuta despre PESCO, programul de intarire a apararii comune a statelor din Uniunea Europeana.

"Va fi analizata tematica privind cooperarea structurata permanenta, PESCO, implicatii pentru Romania. Avand in vedere importanta acestui subiect pentru Uniunea Europeana si in special pentru Romania, presedintele Romaniei a apreciat ca este necesara o astfel de discutie in cadrul CSAT.

Se vor discuta evolutiile recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru Romania, precum si decizia politica privind posibila implicare a tarii noastre in formatul cooperarii structurate permanente", a anuntat saptamana trecuta purtatorul de cuvant al presedintelui, Madalina Dobrovolschi.

Ea a subliniat ca la baza acestor discutii sta angajamentul asumat de catre Romania la nivelul Uniunii Europene, atat pe dimensiunea operationala, cat si in privinta dezvoltarii capabilitatilor militare prin solutii multinationale.

Consiliul European a aprobat, pe 23 iunie, lansarea PESCO, un fond pentru aparare, despre care presedintele Iohannis a spus ca nu va intra in "conflict" cu NATO, referindu-se la cercetare si coordonare, si nu la achizitii.

"Este o colaborare structurata in domeniul apararii. Legat de acest subiect, doua remarci importante: s-a vorbit si se vorbeste in continuare despre un fond de Aparare, dar nu vorbim de un fond destinat achizitiei de armament sau echipamente, este vorba de un fond destinat in special cercetarii si coordonarii", a spus presedintele.

Seful statului a adaugat, in acest context, ca doreste revigorarea industriei romane de aparare, ceea ce se poate realiza prin participarea la acest proiect UE.

Ultima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a avut loc luna trecuta, pe 14 septembrie. ...citeste mai departe despre "CSAT se reuneste azi pentru a discuta despre programul de aparare al Uniunii Europene" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 706 ori
Citeste mai multe despreCSAT sedinta