CSM a sesizat Curtea Constitutionala: Cum poate fi blocata ordonanta Iordache

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 17:55
5671 citiri
CSM a sesizat Curtea Constitutionala: Cum poate fi blocata ordonanta Iordache
Foto: site CSM

CSM a sesizat Curtea Constitutionala cerandu-i sa constate existenta unor conflicte intre Guvern si Parlament si intre Guvern si CSM, si sa dispuna restabilirea ordinii constitutionale, o solutie in acest sens fiind lipsirea ordonantei Iordache de orice efect juridic.

Miercuri, plenul CSM a luat act si a hotarat sa sustina initiativa presedintelui, judecatorul Mariana Ghena, de a sesiza Curtea Constitutionala in cazul ordonantei Iordache. In aceeasi sedinta, plenul CSM a decis si sa transmita un mesaj public privind apararea independentei sistemului judiciar.

Cele doua documente sunt postate pe site-ul CSM.

Astfel, CSM cere Curtii Constitutionale sa solutioneze conflictul juridic de natura constitutionala intre autoritatile statului, legiuitoare, executiva si judecatoreasca aparut intre Guvern si Parlamanent, pe de o parte, si intre Guvern si CSM, pe de alta parte.

La finalul sesizarii, CSM solicita Curtii Constitutionale sa admita cererea si sa pronunte o decizie prin care sa constate existenta conflictelor intre puteri, precum si sa dispuna "masurile pe care le considera necesare si utile pentru restabilirea ordinii constitutionale care ar trebui sa existe intre autoritatile statului".

In opinia CSM, un remediu efectiv pentru restabilirea ordinii constitutionale il constituie "lipsirea actului normativ adoptat de Guvernul Romaniei, cu depasirea competentelor normative prevazute de Legea Fundamentala, de orice efect juridic, ca act care nu poate genera, modifica sau stinge raporturi juridice conform intentiei autorului".

Argumentele CSM

In sesizare, CSM semnaleaza faptul ca "a avizat negativ o forma anterioara" proiectul de OUG, apreciind ca "reglementarea preconizata nu poate fi adoptata" pe aceasta cale, pentru ca nu sunt indeplinite conditiile din Constitutie.

In ceea ce priveste forma OUG adoptata pe 31 ianuarie, ea a fost trimisa spre avizare la CSM chiar in dupa amiaza acelei zile, iar guvernul nu a asteptat un aviz.

Referitor la primul conflict juridic de natura constitutionala, intre Guvern si Parlament, CSM semnaleaza faptul ca, prin adoptarea ordonantei si in lipsa cerintei constitutionale de a exista "o situatie extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata", Guvernul Grindeanu "a nesocotit competenta autoritatii legiuitoare (...) si a incalcat principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat" consacrat de Legea Fundamentala.

Mai mult, chiar daca Guvernul Romaniei este abilitat sa adopte OUG, "c ...citeste mai departe despre "CSM a sesizat Curtea Constitutionala: Cum poate fi blocata ordonanta Iordache" pe Ziare.com

#CSM ordonanta Iordache CCR , #Stiri Administratie