Cum ne protejam pe cod rosu de canicula. Sfatul medicului despre bere, plaja, mersul la sala si bolile de inima

Vineri, 30 Iunie 2017, ora 16:22
1079 citiri
Cum ne protejam pe cod rosu de canicula. Sfatul medicului despre bere, plaja, mersul la sala si bolile de inima
Foto: Arhiva Ziare.com

Temperaturile mari sunt un factor care ne poate afecta puternic organismul. De aceea, este bine sa stim sa ne protejam pe cat posibil de efectele negative ale caldurii, pe timpul verii, atunci cand meteorologii anunta canicula.

Amintim ca sambata e cod rosu de canicula 19 judete si Bucuresti.

Doi medici specialisti, un nutritionist si un cardiolog, au vorbit, pentru Ziare.com, despre masurile pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le ia pentru a supravietui caldurii excesive.

Hidratarea este foarte importanta atunci cand este canicula

"Primul pericol in cazul caniculei este deshidratarea, pentru ca pierdem foarte multa apa prin transpiratie. In aceste conditii, o nutritie adecvata inseamna in primul rand o hidratare adecvata.

Practic, in conditiile de canicula de astazi, indicatia de doi litri nu mai este suficienta. Se merge catre doi litri si jumatate spre trei litri de lichide pe zi. Nu numai apa. Pot fi consumate si compoturi, supe de legume, iaurturi usoare, toate acestea sunt surse de lichide", a declarat pentru Ziare.com Eduard Adamescu, medic nutritionist la Cabinetul de Diabet Zaharat si Obezitate "Calea Mosilor" din Bucuresti.

Cata "bere rece" avem voie pe canicula

In zilele toride de vara, multi aleg sa bea o bere pentru a se racori. Sfatul medicului este de a nu se depasi cantitatea dintr-o sticla sau o halba de bere.

"Mai putin recomandate sunt lichidele care contin cofeina. Cafeaua in exces sau ceaiul negru in exces nu sunt indicate in perioadele de canicula. O bere rece este permisa, dar atentie, alcoolul deshidrateaza. Berea rece numai da senzatia ca ne trece setea, dar de fapt deshidrateaza. In niciun caz nu este recomandat sa consumam bauturi spirtoase. Vinul poate fi consumat dar, atentie, doar seara si cu foarte multa apa. Alcoolul in sine deshidrateaza", ne-a mai declarat medicul nutritionist Eduard Adamescu.

Legume si fructe proaspete

In ceea ce priveste alimentatia, romanii trebuie sa fie foarte atenti in aceasta perioada de canicula.

"Din cauza caldurii, si aportul caloric trebuie sa fie un pic mai redus si format in principal din legume si fructe. Aici nu exista indicatii precise. Dupa gustul fiecaruia. Este important sa consumam legume si fructe proaspete. Din cand in cand, iaurturi, sana, mai usoare, din cele semidegresate. Carne de pui sau de peste, dar nu in exces.

De evitat grasimile, prajelile, alimentatia foarte densa din punct de vedere caloric, gen branzeturi grase, carnea de porc sau c ...citeste mai departe despre "Cum ne protejam pe cod rosu de canicula. Sfatul medicului despre bere, plaja, mersul la sala si bolile de inima" pe Ziare.com

#canicula medici sfaturi cardiolog nutritionist , #Stiri Administratie