Cum poti cere exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti - Sfatul avocatului

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 09:00
2532 citiri
Cum poti cere exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti - Sfatul avocatului
Foto: www.avocat-titueugen.ro

Un studiu realizat in anul 2016 arata ca 63% dintre copii sunt abuzati fizic de cel putin unul dintre parinti.

Avand in vedere ca minorii sunt extrem de influentabili si, in cele mai multe cazuri, imita involuntar comportamentul parintilor, aceasta statistica este extrem de ingrijoratoare.

Din acest motiv, am decis sa discutam cu un avocat specializat in dreptul familiei, pentru a afla ce putem face daca celalalt partener manifesta un comportament neadecvat.

Exista vreo modalitate legislativa prin care poti impiedica contactul unuia dintre parinti cu copilul?

Exista mai multe modalitati prin care poti realiza acest lucru, dar cea mai accesibila este introducerea unei cereri de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti.

Ce reprezinta, mai exact, aceasta exercitare exclusiva a autoritatii parintesti?

Autoritatea parinteasca reprezinta totalitatea drepturilor si obligatilor pe care parintii le au fata de copii.

In mod normal, autoritatea parinteasca se exercita in comun de catre ambii parinti, fie ca acestia traiesc impreuna sau nu.

Totusi, in cazuri exceptionale, unul dintre parinti poate sa exercite singur aceasta autoritate, daca celalalt are un comportament nepotrivit fata de copii sau poate sa ii influenteze negativ.

In ce cazuri poti obtine exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti?

Un parinte poate obtine exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti atunci cand celalalt parinte are un comportament abuziv fata de copii sau chiar fata de el.

Trebuie sa intelegem ca la aceasta varsta copiii sunt extrem de influentabili si pot fi afectati de orice manifestare nepotrivita, fie ca este indreptata impotriva lor sau a altcuiva.

De asemenea, parintele nu trebuie sa fie neaparat violent fizic, ci si agresivitatea verbala sau violenta psihologica poate reprezenta un motiv temeinic pentru introducerea unei astfel de cereri.

Mai mult, introducerea unei astfel de cereri este indreptatita si atunci cand celalalt parinte nu se mai preocupa deloc de copii, nu ii viziteaza, sau nu doreste sa comunice cu celalalt parinte despre nevoile copiilor.

Poti obtine exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti si in cazul in care celalalt parinte nu se implica deloc in viata copiilor?

Da, autoritatea parinteasca se exercita de ambii parinti pana la intervenirea unei hotarari judecatoresti care sa dispuna altfel.

Astfel, pentru majoritatea activitatilor in care sunt implicati copiii, ai nevoie si de acordul celuilalt par ...citeste mai departe despre "Cum poti cere exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti - Sfatul avocatului" pe Ziare.com