Cutremur puternic in Vrancea, de 5,7 grade. Ce trebuie sa faci in caz de seism. Sfaturi de la Raed Arafat

Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 09:35
2642 citiri
Cutremur puternic in Vrancea, de 5,7 grade. Ce trebuie sa faci in caz de seism. Sfaturi de la Raed Arafat
Foto: INFP

Dincolo de consolidarea cladirilor, este necesar ca mobila si aparatura din interiorul acestora sa fie bine fixate, iar populatia sa aiba provizii pentru minimum trei zile, explica secretarul de stat din MAI Raed Arafat.

"In zonele care sunt supuse riscului seismic, mobilierul si echipamentele trebuie fixate. Intotdeaua am ridicat acesta problema. Un spital nu este neaparat sa fie functional dupa un cutremur daca doar ai consolidat cladirea. Daca echipamentele din spital nu sunt fixate si protejate, acest spital devine nefunctional dupa cutremur numai prin faptul ca echipamentele din el se distrug. Cladirea poate sa ramana, dar sa fie nefunctionala, pentru ca totul se distruge in timpul cutremurului", a precizat dr. Raed Arafat, citat de Mediafax.

"Cu ocazia unei vizite pe care am facut-o in Japonia, anul trecut, primul lucru pe care l-am putut observa a fost cum se poate crea o cultura si cultul securitatii la o populatie, de la copiii de cativa ani la toti adultii. Cum se pregatesc continuu sa faca fata calamitatilor si dezastrelor intr-o tara expusa continuu la dezastre. Copiii sunt invatati cum sa folosesca defibrilatorul", a spus Arafat.

Secretarul de stat, care conduce Departamentul de Interventii in Situatii de Urgenta din MAI, a mai spus ca, tot in caz de cutremur, orice om ar trebui sa aiba in casa provizii pentru minimum 72 de ore. "Japoneziii spun ca in primele 72 de ore (de la producerea unui dezastru - n.r.) nu este timp pentru cei care nu au probleme majore (...) Un mesaj care se transmite populatiei: pregatiti-va ca in primele 72 de ore nu avem timp de cei care nu au probleme majore. Adica: apa, mancare pentru trei zile, totdeauna sa le ai la tine acasa. Aceste mesaj nu numai in Japonia se transmite, o sa il auziti de catre cei din SUA, de catre mai multe tari care s-au confruntat cu situatii de calamitati", a spus Raed Arafat.

El a subliniat, pe de alta parte, ca populatia face parte din sistemul de interventie si ca este nevoie de voluntari in cazul unor calamitati. "In Romania este un sistem de interventie care nu este foarte diferit de cel din Japonia. Bucurestiul trebuie sa fie pregatit pentru interventie, dar Bucurestiul nu va interveni singur in Bucuresti. Niciodata, intr-o tara ca Romania, nu se va astepta ca Bucurestiul sa faca fata singur (in cazul unui seism mare - n.r.), este imposibil. Trebuie sa pregatim o tara intreaga sa intervina nu numai in Bucuresti. Sistemul national de interventie trebuie sa fie pregatit sa reactioneze integral si integrat la orice situatie. Am reusit sa obtinem autorizatie din partea ONU pentru prima echipa de pompieri pentru cautare-salvare. Acum planul nostru este ca in fiecare judet sa avem cate o astfel de echipa in urmatorii patru-cinci ani. Pregatirea personalului de interventie este la fel de importanta ca si pregatirea populatiei. O tara intreaga va raspunde in situatia unei calamitati. Zona neafectata va fi cea care va interveni in zona afectata", a adaugat Arafat.

Romania, din pacate, se afla "tot la inceput in ceea ce priveste activitatea in preventia cutremurelor", considera secretarul de stat din Ministerul Educatiei Tudor Prisecaru.

"S-au facut pasi importanti. ISU este una dintre organismele care a contribuit din plin la educarea populatie. Evenimentele destinate educarii populatiei au fost destul de rare, ele trebuie indesite, trebuie sa devina o practica saptamanala in scoli, gradinite, institutii, in cladirile care asigura functionalitate. Din experienta japoneza se poate invata foarte mult. Am initiat doua proiecte care prevad achizitia unor centre de date care sa permita stocarea unitara a acestor masuratori si, ulterior, sa se poata face o analiza statistica pertinenta si globala. Aceste centre de date vor intra in functiune in cursul anului viitor", a mai spus Prisecaru.

Decsaratiile au avut loc la sfarsitul lunii septembrie la dezbaterea "Prevenirea dezastrelor si masuri in cazul producerii unui cutremur - invatate din experienta japoneza", desfasurata la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

#romania cutremur, #vrancea cutremur , #Stiri Administratie