De ce 1 Aprilie este Ziua pacalelilor. Atentie! Trebuie sa faci farse doar pana la pranz, altfel vei avea ghinion

Sambata, 01 Aprilie 2017, ora 08:36
1142 citiri
De ce 1 Aprilie este Ziua pacalelilor. Atentie! Trebuie sa faci farse doar pana la pranz, altfel vei avea ghinion
Foto: Pixabay

1 aprilie este o zi dedicata glumelor, sotiilor si farselor, fiind cunoscuta, in lumea intreaga, ca Ziua pacalelilor. I se mai spune si Ziua pacalitului sau Ziua nebunilor.

Obiceiul se pastreaza an de an, in aproape toate colturile lumii, asa ca, indiferent unde ne-am afla, ne putem astepta sa cadem "victimele" unei sotii, caci toata lumea incearca, pe 1 aprilie, sa pacaleasca pe cineva, fie el prieten, coleg, vecin sau chiar ruda.

Originea acestui obicei nu este certa. Unii considera ca aceasta este legata de schimbarea anotimpului, in timp ce altii cred ca provine de la adoptarea noului calendar.

Ipoteza acceptata de majoritate, insa, sustine ca obiceiul pacalelilor de 1 aprilie a aparut in vestul Europei, pe la jumatatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com.

In vechiul calendar iulian, Anul Nou se sarbatorea la 1 aprilie, dar in 1582, papa Grigorie al XIII-lea a facut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea sa-i poarte numele - calendarul gregorian, sarbatoarea Anului Nou mutandu-se de atunci pe 1 ianuarie.

Oamenii au avut probleme in a se obisnui cu noua data a acestei sarbatori si au continuat sa-si trimita felicitari si sa-si faca urari tot pe 1 aprilie. Cei care continuau sa sarbatoreasca Anul Nou la 1 aprilie au fost numiti "nebuni de aprilie", de unde si denumirea de Ziua nebunilor (April Fools' Day) sau Ziua pacalelilor. Cu timpul, felicitarile trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au inceput sa fie considerate farse, fiind insotite adeseori de cadouri hazlii.

Ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca Zi a pacalelilor in majoritatea tarilor lumii. Marcata mai intai in Europa, a trecut peste ocean si s-a raspandit apoi in majoritatea tarilor de pe glob. Este, totusi, sarbatorita cu preponderenta in Europa si in America si mai putin de civilizatiile orientale.

Cum este sarbatorita Ziua pacalelilor in Romania si in lume

In Romania, Ziua pacalelilor se sarbatoreste incepand cu secolul al XIX-lea. Se obisnuieste ca farsele sa fie facute pana la ora pranzului, altfel acestea aduc ghinion pacaliciului. Traditia spune ca daca o fata frumoasa reuseste sa te pacaleasca, trebuie sa o iei de nevasta sau macar sa fii prietenul ei. Dar nu este indicat sa te casatoresti la 1 aprilie, pentru ca barbatul insurat in aceasta zi va fi toata viata sub papucul nevestei. Copiii nascuti la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine sa stea departe de jocurile de noroc.

In Fr ...citeste mai departe despre "De ce 1 Aprilie este Ziua pacalelilor. Atentie! Trebuie sa faci farse doar pana la pranz, altfel vei avea ghinion" pe Ziare.com

#1 aprilie obiceiuri, #Ziua pacalelilor obiceiuri , #Stiri Administratie