De ce a obligat-o CCR pe Kovesi sa mearga la comisia de ancheta. A fost publicata motivarea

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 17:10
1113 citiri

Curtea Constitutionala a publicat vineri motivarea deciziei din 3 octombrie legata de refuzul sefei DNA Laura Codruta Kovesi de a merge la Comisia de ancheta a alegerilor din 2009. CCR sustine ca prin acest refuz Kovesi a incalcat autoritatea Parlamentului si principiul colaborarii loiale intre institutiile statului.

"Curtea constata obligatia doamnei Laura Codruta Kovesi de a se prezenta in fata Parlamentului Romaniei - Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei", se arata in motivarea deciziei la sesizarea facuta de Dragnea si Tariceanu.

Judecatorii CCR au analizat corespondenta dintre Kovesi si comisia de ancheta si au decis ca raspunsurile procurorului-sef al DNA nu au concurat la stabilirea situatiei de fapt investigata de comisiei.

"Mai mult, aceasta situatie, coroborata cu imposibilitatea comisiei de a stabili adevarul, desi a intreprins mai multe demersuri in vederea audierii si altor persoane care ar fi putut avea cunostinta despre evenimentele cercetate, dar care au refuzat cooperarea motivat de faptul ca au fost citate in calitate de martori intr-un dosar de urmarire penala aflat pe rolul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, imprejurare care nu constituie un impediment legal pentru continuarea anchetei parlamentare, sunt de natura a crea un blocaj in activitatea comisiei speciale de ancheta", au hotarat magistratii Curtii.

Invocand jurisprudenta Curtii, in motivarea deciziei se arata ca persoanele care activeaza in institutii ale statului care nu sunt subordonate Parlamentului sunt totusi obligate sa dea curs invitatiei la audiere in virtutea principiului colaborarii loiale intre institutii.

- continua - ...citeste mai departe despre "De ce a obligat-o CCR pe Kovesi sa mearga la comisia de ancheta. A fost publicata motivarea" pe Ziare.com

#CCR motivare obligat Kovesi comisie ancheta , #Stiri Administratie