De ce spargem oua de Paste? Interviu cu istoricul Daniela Dumbrava

Duminica, 20 Aprilie 2014, ora 22:17
1736 citiri
De ce spargem oua de Paste? Interviu cu istoricul Daniela Dumbrava
Foto: voceatransilvaniei.ro

De ce ciocnim ouale de Paste si de ce le vopsim inainte? Ca "asa se face" sau pentru ca avem in minte o explicatie clara? De ce taiem mielul? De unde vin aceste obiceiuri? Care a fost semnificatia lor initiala?

Daniela Dumbrava, istoric in cadrul Institutului de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Romane, spune, pentru Ziare.com, ca vopsitul oualelor vine din Persia, din vremuri imemoriale, iar primul ou vopsit de care se stie era unul de strut, in Cartagina.

"Cartagina ne aduce efectiv proba primului ou incondeiat, mai precis descoperirea Oului de strut punic, sec. IV-III i.Hr. Dar, din nou, nu stim exact daca astazi oul incondeiat din zona sud-est europeana trebuie sa ne duca cu gandul la Cartagina. Crestinismul pare ca ar fi mostenit traditia aceasta din Persia pre-islamica, la fel cum si taierea mieilor pare sa fie mai curand un reflex din Vechiul Testament", arata Daniela Dumbrava.

De fiecare data cand vine Pastele, ne aruncam in toate aceste pregatiri despre ale ...citeste mai departe despre "De ce spargem oua de Paste? Interviu cu istoricul Daniela Dumbrava" pe Ziare.com

#Paste spart oua vopsire miel, #Paste semnificatie ciocnit oua miel, #Paste semnificatie ciocnire oua miei , #Stiri Administratie