De la 1 februarie creste salariul minim si dispar 22 de taxe, dar cresc amenzile de circulatie

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 17:14
5868 citiri
De la 1 februarie creste salariul minim si dispar 22 de taxe, dar cresc amenzile de circulatie
Foto: Arhiva Ziare.com

Incepand de miercuri, 1 februarie, salariul minim pe economie va creste pana la 1.450 de lei, in timp ce 22 de taxe vor fi eliminate. Odata cu majoraea salariului minim cresc insa, automat, amenzile de circulatie.

Salariul minim brut pe tara creste de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, de aceasta majorare urmand sa beneficieze aproximativ 2,1 milioane de angajati, dintre care peste 30.000 lucreaza in sectorul bugetar. Salariul primit "in mana" dupa aceasta majorare va fi cu aproximativ 150 de lei mai mare.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 1.450 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, reprezentand 8,735 lei pe ora, potrivit hotararii aprobate de Guvern la inceputul anului.

Cresterea de la 1.250 de lei, cat a fost salariul minim brut pe economie din mai 2016, la 1.450 de lei reprezinta o majorare de 16%.

Salariul lunar net al unui angajat care nu are persoane in intretinere va fi de 1.065 de lei, fata de 925 de lei, cat a fost din mai 2016, cand salariul minim brut a crescut la 1.250 de lei.

Incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 de lei la 2.000 de lei.

In cazul in care programul normal de munca este mai mic de opt ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea acestuia la numarul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat.

In sapte ani, salariul minim pe economie a ajuns de la 600 de lei la 1.450 de lei, dar Romania ramane in topul tarilor cu cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana, depasind Bulgaria, dar fiind sub cel din fostele state comuniste.

Dispar 22 de taxe

Tot de miercuri, 22 de taxe nefiscale, percepute pentru diferite servicii prestate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), inclusiv pentru cazier, pentru examinare in vederea obtinerii permisului de conducere ori pentru schimbarea numelui, vor fi eliminate.

Astfel, se va elimina taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, documentul urmand a fi eliberat gratuit solicitantilor, atat persoane fizice, cat si persoane juridice.

Ministerul Afacerilor Interne mai arata ca vor fi eliminate opt taxe care erau necesare pentru eliberarea unor documente la ghiseele Directiei Regim Permise si Inmatricularea Vehiculelor:

Taxa pentru examinare in vederea obtinerii permisului de conducer ...citeste mai departe despre "De la 1 februarie creste salariul minim si dispar 22 de taxe, dar cresc amenzile de circulatie" pe Ziare.com

#creste salariu minim, #dispar 22 taxe, #cresc amenzi auto , #Stiri Administratie