De la cititori: Respectul in societate - Reflectii din Cluj-Napoca

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 09:30
891 citiri
De la cititori: Respectul in societate - Reflectii din Cluj-Napoca
Foto: Cristina Maria Chiorean

Ori de cate ori ma reintorc acasa, la Cluj, imi rezerv cateva zile pentru a colinda centrul orasului. Studiez cu interes strazile si cladirile descoperind de fiecare data lucruri noi.

Orasul se afla intr-o continua schimbare. In bine. Insa ritmul este lent. Pentru cei mai optimisti este bine si asa, avand in vedere apatia investitorilor si a firmelor, de acum cativa ani, pentru spatiile din centrul Clujului. Potentialii clienti preferau sa isi petreaca timpul liber in cele doua centre comerciale abia inaugurate aflate la capetele opuse ale orasului.

Altii insa, printre care ma aflu si eu, vor spune ca, in ciuda nenumaratelor posibilitati pe care nu este necesar sa le insir aici, centrul Clujului nu reuseste sa se ridice la eleganta si modernitatea ce i s-ar cuveni celui de-al doilea mare oras al Romaniei.

In seara dinaintea plecarii mele din Cluj, am primit si raspunsul la framantarile mele: lipsa de respect.

Acum un an, ma socau desenele de tip graffiti sau mazgaliturile ce se afla pe aproape toate zidurile din centrul Clujului. Sunt tot acolo. Mai mult, altele noi si-au facut aparitia.

In anumite orase din lumea aceasta sunt incurajate desenele de tip graffiti in anumite locatii care de-a lungul timpului au devenit chiar atractii turistice, de exemplu anumite strazi din orasul Melbourne, Australia.

In orasul nostru, insa, atat Primaria cat si asa-zisii artisti stradali dau dovada de lipsa de respect pentru clujeni. In loc sa ne bucuram de arhitectura cladirilor, privim dezgustati cum se raspandesc aceste lungi si arcuite forme precum o panza de paianjen.

Fatadele numeroaselor cladiri centrale se afla intr-un stadiu avansat de degradare, unele statui si forme arhitecturale fiind de nerecunoscut.

Clujenii isi doresc masuri urgente si concrete prin care proprietarii cladirilor istorice care fac parte din patrimoniul orasului sa fie obligati la un parteneriat care sa duca de urgenta la reconditionarea fatadelor imobilelor.

Este o lipsa de respect fata de clujeni si fata de istoria orasului sa lasi sa se piarda mostenirea culturala a acestui oras.

Magazinele second-hand, casele de pariuri si alte spatii cu destinatie dubioasa ocupa locatii de invidiat in centrul orasului. In locul acestora, eu as prefera sa vad galerii de arta sau librarii-ceainarii.

Citeste si despre inovatiile Primariei din Cluj, unice in Romania:

Premiera la Cluj: Locuitorii decid cum vor fi cheltuiti banii din impozite, Boc informatizeaza pe zi ce trece o ...citeste mai departe despre "De la cititori: Respectul in societate - Reflectii din Cluj-Napoca" pe Ziare.com

#Cluj graffitti, #Cluj administratie oras , #Stiri Administratie