Dedesubturile afacerii cu rinichi a medicului Lucan: Daca n-aveau bani de spaga, le spunea pacientilor sa-si vanda casele

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 18:12
1052 citiri
Dedesubturile afacerii cu rinichi a medicului Lucan: Daca n-aveau bani de spaga, le spunea pacientilor sa-si vanda casele
Foto: captura video

Ancheta procurorilor DIICOT in cazul medicului clujean Mihai Lucan dezvaluie dedesubturile transplantului de rinichi practicat la ICUTR Cluj-Napoca si mecanismul prin care institutia a fost capusata si adusa in pragul falimentului, dar aduce si acuzatii de mita si chiar trafic de organe.

Pe langa premierele medicale inregistrate la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, infiintat in anul 2000 de medicul Mihai Lucan, activitatea desfasurata a cuprins si o serie de ilegalitati care au iesit la iveala odata cu ancheta DIICOT, aflata in desfasurare.

Mihai Lucan, cel care a condus Institutul si a fost apoi seful Sectiei Transplant Renal, s-a retras de la ICUTR Cluj-Napoca la inceputul anului 2017, iar noua conducere sustine ca unitatea medicala se afla in pragul falimentului.

La sfarsitul lunii octombrie 2017, conducerea ICUTR Cluj-Napoca a facut apel la societatea civila si la mediul de afaceri sa sprijine financiar unitatea, avertizand ca exista riscul incetarii activitatii in cazul in care se vor bloca toate conturile din Trezorerie din cauza datoriilor de aproape 2 milioane de lei.

Managerul interimar al ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, declarase atunci ca institutul se afla in procedura de executare silita, existand o sentinta definitiva in acest sens.

Potrivit acestuia, situatia grea in care se afla institutul a fost cauzata de managementul defectuos din ultimii ani si de colaborarea impusa de fosta conducere cu clinica privata LukMed, "in urma unui contract de colaborare pagubos, care a condus la scaderea serviciilor medicale atat calitativ, cat si cantitativ".

A luat de la Institut si aparatura, nu doar bani

Silviu Moga a explicat, vineri, mecanismul de capusare a ICUTR de catre clinica privata LukMed, infiintata de Mihai Lucan si inaugurata in 2007. Pe site-ul clinicii, Mihai Lucan apare ca responsabil medical, iar fiul acestuia, Valerian Ciprian, este managing director. Acesta ocupa in paralel si functia de sef lucrari la Sectia Clinica de Urologie Generala a ICUTR.

"In cadrul ICUTR functiona din 2006 un aparat de criogenie, de distrugere termica a tesuturilor tumorale, pentru care se comandau consumabile. Incepand cu anul urmator, nu s-au mai facut proceduri, dar nici aparatul nu a mai existat la institut, fiind dus la LukMed unde se desfasurau procedurile, dar pentru care ICUTR platea consumabilele. Adica s-au comandat consumabile pentru un aparat care nu era in dotarea institutului, acesta fiin ...citeste mai departe despre "Dedesubturile afacerii cu rinichi a medicului Lucan: Daca n-aveau bani de spaga, le spunea pacientilor sa-si vanda casele" pe Ziare.com

#Mihai Lucan afacere transplant rinichi, #Mihai Lucan faliment institut transplant renal , #Stiri Administratie