Departamentul antifrauda al Guvernului condamna dezincriminarea abuzului in serviciu

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 20:19
5646 citiri
Departamentul antifrauda al Guvernului condamna dezincriminarea abuzului in serviciu
Foto: Ziare.com

Dezincriminarea abuzului in serviciu ar diminua capacitatea investigativa a Departamentului pentru Lupta Antifrauda si implicit indeplinirea mandatului de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene in Romania, anunta DLAF, institutie aflata in coordonarea premierului.

"Departamentul pentru lupta antifrauda - DLAF isi exprima ingrijorarea si rezerva in legatura cu modalitatea de modificare a dispozitiilor articolului 297 Cod Penal privind abuzul in serviciu, fara a se tine cont de opiniile magistratilor", arata reprezentantii DLAF, intr-un comunicat postat pe site-ul Executivului.

Ei sustin ca forma juridica propusa de Guvern ar afecta capacitatea de investigare a Departamentului si, implicit, interesele financiare ale Uniunii Europene in Romania.

"Apreciem ca noua forma juridica propusa, respectiv conditionarea investigarii abuzului in serviciu (indiferent de paguba) de plangerea prealabila a persoanei vatamate (a se citi conflictul de interese intre reprezentantul entitatilor pagubite si subiectul activ al infractiunii, atunci cand cele doua situatii se suprapun), este de natura sa diminueze capacitatea investigativa a DLAF si, deopotriva, indeplinirea mandatului institutional de protejare efectiva si echivalenta a intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania", spun reprezentantii DLAF.

DLAF este institutia de contact cu Oficiul European de Lupta Antifrauda - OLAF, din cadrul Comisiei Europene si coordonator al luptei antifrauda.

Departamentul pentru lupta antifrauda - DLAF functioneaza in cadrul aparatului de lucru al Guvernului, in coordonarea primului-ministru, fiind finantat de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

DLAF este condusa de Marius Catalin Vartic, care a fost numit prin decizia din 18 iulie 2016 a premierului Dacian Ciolos, avand rangul de secretar de stat. Vartic a fost judecator in perioada 1996-2000, procuror militar in perioada 2000-2003 si procuror DNA in perioada 2003-2016.

Ordonantele pe Justitie au starnit dezbateri, controverse si proteste si au determinat multe luari de pozitii, in ultimele doua saptamani. In cele din urma se pare ca Guvernul va duce gratierea in Parlament, prin proiect de lege, unde calculele politice arata ca are oricum sanse sa treaca, avand in vedere majoritatea confortabila de care se bucura PSD.

In schimb, modificarile la codurile penale, adica acele masuri despre care institutiile din justitie au avertizat ca ar duce la dezincrimin ...citeste mai departe despre "Departamentul antifrauda al Guvernului condamna dezincriminarea abuzului in serviciu" pe Ziare.com

#DLAF dezincriminare abuz serviciu, #DLAF critica ordonanta modificare coduri, #ordonanta modificare coduri dezincriminare abuz, #dezincriminare abuz in serviciu , #Stiri Administratie