Deputat USR: Mamelor care vor naste in martie 2019 nu li se vor lua in calcul la indemnizatie drepturile de autor

Joi, 06 Septembrie 2018, ora 15:39
1170 citiri
Deputat USR: Mamelor care vor naste in martie 2019 nu li se vor lua in calcul la indemnizatie drepturile de autor
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul USR Iulian Bulai a transmis, joi, ca femeile care au avut venituri din drepturi de autor risca sa nu primeasca indemnizatia de crestere a copilului, dupa ce o modificare din martie 2018 a Codului Fiscal a schimbat definitia veniturilor din activitati independente din articolul 67, stipulat in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului.

Potrivit unui comunicat de presa, deputatul spune ca Ministerul Muncii nu s-a grabit deloc, in cele cinci luni care au trecut, sa modifice corespunzator ordonanta in cauza.

Bulai semnaleaza ca in cazul mamelor care vor naste in martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuala nu va fi luat in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului. Pentru actrite, muzicieni, artisti vizuali, jurnalistele, scriitoarele si traducatoarele sau IT-istele pentru care drepturile de autor sunt principalul sau singurul tip de venit, asta inseamna ca vor primi o indemnizatie mult diminuata sau nu o vor primi deloc. El noteaza ca este vorba, anual, despre sute sau mii de mame cu venituri din drepturi de autor.

"E o forma de discriminare si o condamn cu fermitate. Acest act de rea-vointa sau ignoranta la adresa celor care muncesc in cultura si in industriile creative va avea un impact major asupra vietii unor parinti si, in definitiv, a copiilor lor.

PSD a hotarat ca aceasta categorie sociala sa nu beneficieze de un tratament egal, iar copiii nascuti in familii creative sa petreaca mai putin timp, in primii ani, cei mai importanti, cu mamele lor, fortate de PSD sa se intoarca la munca mult mai devreme. USR va amenda corespunzator OUG 111/2010", a declarat Iulian Bulai.

Acesta da un exemplu o actrita care a nascut in iulie si care are doar venituri din drepturi de autor si ar fi trebuit sa primeasca o indemnizatie de crestere a copilului de 5.000 lei/luna, dar, in schimb, va primi 3.000 lei/luna pentru ca i s-a scos din calculul indemnizatiei venitul din aprilie pana in iulie.

Totodata, deputatul USR sustine ca o arhitecta care va naste in septembrie si care a avut venituri si din salariu si din drepturi de autor, va primi o indemnizatie de 1.250 lei/luna (cea minima), in loc de 4.500 lei/luna pentru ca la calcul nu i se iau in considerare veniturile din drepturi de autor din ultimele cinci luni.

"La fel ca veniturile din activitati independente sau din agricultura, cele din drepturi de proprietate intelectuala sunt luate in consideratie de ani de zile la calcu ...citeste mai departe despre "Deputat USR: Mamelor care vor naste in martie 2019 nu li se vor lua in calcul la indemnizatie drepturile de autor" pe Ziare.com

#indemnizatie mame drepturi autor, #Codul Fiscal indemnizatie mame , #Stiri Administratie