Descentralizarea este ca si aprobata. Ce sanse mai sunt sa fie anulata

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 14:39
1648 citiri
Descentralizarea este ca si aprobata. Ce sanse mai sunt sa fie anulata
Liviu Dragnea, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei

Proiectul de lege al descentralizarii, prin care o serie de servicii ale statului se transfera de la ministere in subordinea autoritatilor locale, va fi aprobat, marti, prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului. Contestat atat de Opozitie, cat si de presedintele Romaniei si chiar de unii membri USL, proiectul "de suflet" al vicepremierului Liviu Dragnea mai are de infruntat o incercare: Curtea Constitutionala.

Atat proiectul in sine, cat si metoda prin care USL a decis sa aprobe legea descentralizarii, si anume prin asumarea raspunderii Guvernului si nu prin dezbatere parlamentara, au starnit ample controverse in mediul politic.

Conform Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege, insa masura este una extraordinara. In mod obisnuit, legile trebuie sa fie aprobate in urma votului parlamentar.

PDL, principalul contestatar al proiectului, nu va depune amendamente, ci va incerca sa depuna, in cursul zilei, o motiune de cenzura si va solicita colaborarea UDMR, PPDD, "chiar si a PNL", potrivit purtatorului de cuvant al PDL, Adriana Saftoiu.

Doar motiunea de cenzura si Curtea Constitutionala mai pot bloca descentralizarea

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata, in sedinta comuna, prin votul majoritatii senatorilor si deputatilor.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat.

"Contestarea pe care o pregatim este si pe fond si pe procedura. Modul in care s-a stabilit calendarul asumarii nu a fost regulamentar. Pe partea de fond, ori sunt functionari publici, ori nu sunt functionari publici. Uitati-va cum se fac numirile, cum se stabilesc etajele de control ale administratiei. Ministerul avea un sistem de coordonare si control in judete, acum nu mai are", a argumentat un pedelist, necesitatea demersului de contestare a initiativei.

Mai mult, proiectul de lege starneste nemultumiri si in randul parlamentarilor USL: "Nu-mi permit sa semnez (n.r. redacriei: motiunea), sunt un om sincer, sunt un om de partid, nu pot sa fac altceva. Insa nu a existat un entuziasm mare la nivelul grupurilor parlamentare cu privire la masura de angajare a raspunderii, sunt cobnvins ca legea va fi modificata din cauza disfunctionalitatilor pe care le va genera", a declarat liberalul Ludovic Orban.

Oricum, sansele demersului PDL sunt minime fara suportul UDMR: "Nu vom semna o motiune de cenzura, si fara semnatura noastra nu se poate depune o motiune de cenzura in acest moment, in Parlamentul Romaniei. Nu semnam o motiune de cenzura, pentru ca argumentele cu care PDL a atacat si ataca acest proiect de descentralizare sunt argumente politicianiste. Cand eram impreuna la guvernare, atunci erau pentru descentralizare si am facut cativa pasi mici. Acum, sigur, daca vine USL si esti in opozitie, este la moda sau aproape ca este logic sa spui nu", a declarat Kelemen Hunor.

Proiectul a fost criticat, pe fond, si de presedintele Traian Basescu, in cadrul unei emisiuni TV:

"Nu am vazut proiectul, dar daca vorbim de asta spun - o prostie majora, nu de continuarea descentralizarii avea nevoie Romania, tineti cont ca e stat unitar, care se controleaza in teritoriu prin directii ale ministerelor. Nu suntem stat federal sa nu ne mai intereseze de sanatate, cultura, dam totul la local", a afirmat Basescu.

Chiar daca motiunea de cenzura nu va putea fi depusa sau nu va trece, legea descentralizarii mai poate fi atacata si la Curtea Constitutionala, masura anuntata deja de PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajare raspundere descentralizare, #legea descentralizarii, #descentralizare Curtea Constitutionala , #Stiri Administratie