Desi avem nevoie de tancuri, noi ne cumparam "think-tank"-uri

Sambata, 17 Iunie 2017, ora 09:49
996 citiri
Desi avem nevoie de tancuri, noi ne cumparam "think-tank"-uri

Daca NATO s-ar inspira de la PSD si si-ar angaja un Darius Valcov pentru a evalua atasamentul Romaniei la transatlantism, ar afla cu mirare cam care este realitatea politicii noastre mult-laudate.

Romanii au fara indoiala o devotiune impresionanta pentru valorile atlantice, inclusiv pentru principalii aliati ai Tratatului de la Washington din 1949; dividendele acestei devotiuni le-a incasat (printr-un proces de transfer natural) numai o mica parte a romanilor si anume asa-zisele "elite" de toate felurile.

Ei bine, acest transfer este pana la un punct normal, atata timp cat respectivele "elite" produc mai departe, intr-un cerc virtuos, politici publice care sa genereze securitate reala, securitate care sa ne apere la propriu si care sa aduca Romaniei mai multa incredere din partea natiunilor aliate.

In ultimii ani, insa, "elitele" respective s-au multumit sa se refugieze intr-o rusofobie simplista, de salon, si sa ignore actiunile reale de intarire a securitatii si, in primul rand, sa ignore inzestrarea armatei cu sisteme militare capabile sa contribuie la apararea noastra.

Un sir lung de afaceri ratate, cu finalitate indoielnica, deseneaza o imagine cenusie a seriozitatii eforturilor de inarmare a unei armate aflate sub presiunea unei geografii riscante.

Afacerea corvetelor: in noiembrie 2016, Guvernul Ciolos adopta o hotarare de guvern prin care decide procedura de achizitie a 4 corvete multifunctionale in valoare totala de 1,6 miliarde de euro. Ba chiar decide de la cine le va cumpara: de la grupul olandez Damen, care mai si promite ca va construi o parte din ele chiar la santierul naval pe care il detine la Galati.

Dar (se pare ca "dar" este un cuvant specific limbii guvernamentale romane), cu o putere de decizie uluitoare, acelasi Guvern Ciolos fenteaza si nu semneaza si contractul cu olandezii mult-laudati.

Cateva luni mai tarziu, Guvernul Grindeanu a decis, pe buna dreptate, anularea acestei proceduri deoarece guvernul anterior nu a avut si aprobarea Parlamentului, asa cum era legal, pentru cheltuirea unei sume cu mult peste 100 milioane de euro.

Afacerea fregatelor: in vara anului 2016, Guvernul Ciolos lanseaza cu fast licitatia pentru modernizarea celor doua fregate (Regele Ferdinand si Regina Maria) cumparate cu 13 ani mai devreme (dupa o costisitoare "modernizare" de la britanicii de la BAE Systems).

In mod pervers, dupa ce au sondat doi ani pretul pietei si se asteptau la oferte de peste 230 milioane de euro, achizitor ...citeste mai departe despre "Desi avem nevoie de tancuri, noi ne cumparam "think-tank"-uri" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inzestrare Armata Romaniei, #avioane multiroll , #Stiri Administratie