Directorul general adjunct al APIA si un membru PC, retinuti pentru coruptie

Miercuri, 14 August 2013, ora 09:25
1915 citiri
Directorul general adjunct al APIA si un membru PC, retinuti pentru coruptie

Procurorii DNA i-au retinut pe directorul general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Aurel Pana, si pe Mugur George Voinea, membru PC si director al unei firme, si cer miercuri Tribunalului Bucuresti arestarea lor preventiva pentru fapte de coruptie.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, Aurel Pana, director general adjunct al APIA si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, a fost retinut pentru luare de mita si trafic de influenta, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita.

Cei doi urmeaza sa fie prezentati miercuri instantei Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, a precizat DNA, intr-un comunicat de presa.

Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relatia cu reprezentantele diplomatice, iar Aurel Pana este secretar executiv.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmite de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada mai - august 2013, Aurel Pana, in calitate de director general adjunct al APIA si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, a conditionat atribuirea contractelor de achizitie de ulei, unei anumite societati comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum si de externalizarea serviciilor de transport catre o anumita societate recomandata de invinuit.

Cum s-ar fi derulat faptele de coruptie

Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achizitie publica este de aproximativ 16 milioane de euro.

"Invinuitul Pana Aurel a pretins de la reprezentantul societatii comerciale care depusese oferte la licitatia organizata de APIA comisionul reprezentand circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atat in mod direct, cat si prin intermediul invinuitului Voinea Mugur George. Potrivit unei intelegeri cu Pana Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, invinuitul Voinea George - Mugur a pretins incheierea unor contracte avand ca obiect servicii de transport si servicii de consultanta in valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins).

Platile urmau a fi efectuate in baza unor operatiuni fictive", potrivit procurorilor.

DNA a precizat ca, la 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrari prin care SC Evalserv SRL, societate la care Mugur George Voinea este director, urma sa primeasca de la societatea castigatoare a licitatiei organizate de APIA suma de 516.871,00 lei, la care se adauga T.V.A. 124.049,04 lei. Contractul reprezinta, sustin procurorii, doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.

Ulterior, sustine DNA, la 7 august 2013, pe fondul presiunilor exercitate de cei doi, reprezentantul societatii castigatoare a licitatiei a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport catre societatea recomandata de Aurel Pana.

Licitatia organizata de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achizitie de ulei in cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din Romania, program cu finantare europeana, precizeaza DNA.

In baza acestui program, APIA le plateste societatilor comerciale selectate prin licitatie valoarea ajutoarelor alimentare si cheltuielile de transport necesare derularii planului.

In acest dosar, anchetatorii au facut, marti, perchezitii la sediul APIA, potrivit unor surse judiciare.

#director adjunct APIA retinut, #Aurel Pana APIA DNA, #Mugur George Voinea DNA, #coruptie Pana APIA, #coruptie Voinea PC , #Stiri Administratie