DNA nu-i mai poate lua. Imunitatea paraconstitutionala

Marti, 28 Februarie 2017, ora 06:25
1045 citiri

Prin decizia privind conflictul juridic de natura constitutionala dintre DNA si guvern, CCR instituie practic, in opinia mea, o extrem de periculoasa imunitate paraconstitutionala in favoarea ministrilor, care nu mai pot fi anchetati penal pentru eventuale fapte penale comise in procesul adoptarii unei ordonante.

"Aprecierea oportunitatii adoptarii unei ordonante de urgenta, sub aspectul deciziei legiferarii, constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat (Guvernul Romaniei), care poate fi cenzurat doar in conditiile prevazute expres de Constitutie, respectiv doar pe calea controlului parlamentar, exercitat potrivit art.115 alin. (5) din Constitutie.

Pe de alta parte, sub aspectul controlului asupra legalitatii/constitutionalitatii ordonantelor de urgenta ale Guvernului (atat sub aspectul procedurii de adoptare, cat si al continutului normativ), singura autoritate abilitata sa efectueze aceasta verificare este Curtea Constitutionala, nicio alta institutie publica neavand competenta materiala in acest domeniu", se arata in comunicatul CCR.

Ce era si este de anchetat in cazul OUG 13 ne lamureste comunicatul DNA, prin care se anunta clasarea dosarului in chestiunea art. 13 din Legea 78/2000 si declinarea competentei catre PICCJ pentru infractiuni care nu sunt de competenta DNA, dar care nu sunt cu nimic mai putin grave decat un act de coruptie.

Comunicatul DNA reflecta practic conditiile in care a fost emisa ordonanta 13. Ce vedem? Avize lipsa cu totul, incomplete, date pe coltul mesei cu incalcarea legii, inlaturate fizic si inlocuite cu altele, care nici nu existau in momentul emiterii OUG 13, dar aveau acelasi numar de inregistrare.

Citeste mai departe despre "DNA nu ii mai poate lua. Imunitatea paraconstitutionala" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CCR conflict DNA guvern, #CCR ordonanta 13 guvern , #Stiri Administratie