Dupa aceasta tendinta de incalzire, Romania ar putea fi afectata de vortexul polar care sa aduca temperaturi foarte scazute

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 14:25
958 citiri
Dupa aceasta tendinta de incalzire, Romania ar putea fi afectata de vortexul polar care sa aduca temperaturi foarte scazute
Foto: Arhiva Pixabay

Romania ar putea fi afectata de curentii de aer ce inconjoara Polul Nord, definiti drept vortexul polar, dupa tendinta actuala de incalzire a vremii, a declarat climatologul Roxana Bojariu, de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

"Exista posibilitatea, mai ales ca acum suntem pe o tendinta de incalzire, ca dupa, pentru ca urmeaza o perioada de racire, acel aer rece sa fie de proveninta polara, pe acest mecanism de slabire.

Pentru localizare si pentru a sti mai precis cand, trebuie urmarite prognozele meteorologice. Structura aceasta este prezenta acolo in mod continuu, dar efectul este important iarna. Atunci este si mai puternic si face cuplajul pana la suprafata.

Intotdeauna exista fluctuatii in vortex, dar uneori sunt mult mai puternice, in asa fel incat transportul de aer polar se face pana la latitudini foarte joase si avem un episod cu temperaturi foarte scazute", a explicat climatologul.

Conform sursei citate, vortexul polar este definit de curentii de aer ce inconjoara Polul Nord, la inaltimi mari in atmosfera.

"In sezonul rece (noiembrie - martie), vortexul polar ajunge sa influenteze circulatia atmosferica si in atmosfera joasa, cu impact asupra fluctuatiilor vremii resimtite de noi toti. Un vortex polar puternic izoleaza masele de aer rece, polar, deasupra Polului Nord, iar circulatia atmosferica la latitudinile medii, de la inaltimi mari in atmosfera pana la suprafata, e una preponderent zonala, de la vest la est.

In acest caz, iarna, aerul de deasupra Oceanului Atlantic (mai cald) este transportat peste continentul european determinand, in general, un regim termic mai bland", a declarat Bojariu.

Daca vortexul polar e slab, el nu mai reuseste sa tina aerul rece, polar, deasupra zonei arctice si se produc invazii atmosferice carcterizate de temperaturi foarte scazute pana la latitudini mai joase, posibile inclusiv pana deasupra teritoriului Romaniei.

"In acest caz, circulatia atmosferica este preponderent directionata de la nord la sud, detrminand episoade cu temperaturi foarte scazute. Astfel de fluctuatii ale vortexului polar au loc in permanenta, pe perioade de la cateva zile pana la cateva saptamani.

Daca intr-o iarna, frecventa episoadelor cu vortex slab (puternic) este mai mare, atunci ea poate da caracteristica sezoniera de iarna aspra (blanda). Observatiile prezente, furnizate de NOAA (Statele Unite ale Americii), arata ca vortexul polar slabeste, ceea ce poate determina o probabilitate crescuta a ...citeste mai departe despre "Dupa aceasta tendinta de incalzire, Romania ar putea fi afectata de vortexul polar care sa aduca temperaturi foarte scazute" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vortex polar Romania, #prognoza meteo Romania vortex polar , #Stiri Administratie