Dupa schimbul acid de replici pe tema Legilor Justitiei, Tudorel Toader se intalneste cu ambasadorul SUA

Marti, 05 Septembrie 2017, ora 07:08
969 citiri
Dupa schimbul acid de replici pe tema Legilor Justitiei, Tudorel Toader se intalneste cu ambasadorul SUA

Ministrul Justiei Tudorel Toader a aratat luni, in cadrul unei emisiuni televizate, ca va avea marti o intrevedere cu ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, si ca se asteapta ca diplomatul sa-si motiveze ingrijorarea privind numirea procurorilor sefi din Romania, tocmai avand in vedere ca nu a propus modelul american, in care procurorul general este propus de Senatul SUA.

"In concret ar fi a treia oara cand ma vad cu ambasadorul SUA. La initiativa dansului, nu la initiativa mea. Mi-a oferit mai multe variante de intrevedere. El si-a exprimat ingrijorarea, dar eu asa am spus ca as fi vrut si motivarea acestei ingrijorari. Mai e putin si o sa aflu si probabil o sa intreb. Poate este ingrijorat ca in proiectul de modificare a legilor justiei nu am propus modelul american, unde procurorul general este propus de catre Senat, sa avem o echivalenta a procedurilor si sa tindem spre acelasi standard de democratie", a declarat, ironic, Tudorel Toader.

Ministrul a mai dezvaluit ca in precedentele intalniri, Hans Klemm i-a propus efectuareaa unei vizite in Statele Unite si, poate ca, in intalnirea de marti doreste sa discute despre programul acestei deplasari.

"In precedentele intalniri m-a invitat sa fac o vizita oficiala in SUA si poate ma invita sa stabilesc calendarul, voi vedea maine", a completat Toader la Antena3.

In continuare, ministrul a aratat ca un ambasador poate spune orice, insa Parlamentul trebuie sa legifereze tinand cont de specificul national.

"Si noi avem partea noastra de culpabilitate. Intr-un final, un ambasador isi exprima o dorinta, dar noi trebuie sa legiferam tinand cont de specifiicul national si tinand cont de standardele democratice, menajand toate bunele relatiile cu statele partenere cu care avem pozitii privilegiate, tinand seama de Constitutie, acelea sunt reperele dupa care trebuie sa legiferam.

Cu referire la aceasta procedura de numire a procurorilor de rang inalt. Va dau exemple in care numirea o face parlamentul. Nu dau exemplul Albaniei sau Croatiei, ci o sa dau exemplul Angliei, unde procurorul general este numit de Parlament si, in ultima instanta, SUA", a mai aratat Toader.

Ce a spus ambasadorul SUA

Ministrul Justitiei se intalneste, marti, cu ambasadorul Statelor Unite, Has Klemm, la sediul Ministerului Justiei, incepand cu orele 8.30.

In 29 august, Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar, a anuntat ...citeste mai departe despre "Dupa schimbul acid de replici pe tema Legilor Justitiei, Tudorel Toader se intalneste cu ambasadorul SUA" pe Ziare.com

#Tudorel Toader intalnire ambasador SUA, #modificari Legile Justitiei ambasador SUA , #Stiri Administratie