Economia in 2018. Impactul politicii va fi mult mai puternic, cu efecte greu de estimat

Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 11:35
957 citiri
Economia in 2018. Impactul politicii va fi mult mai puternic, cu efecte greu de estimat

Conform indicatorilor standard ai evaluarii calitatii activitatii economice, anul 2017 a fost bun pentru Romania.

S-a inregistrat o rata a cresterii economice la nivel de record european, deficitul bugetar s-a incadrat in limitele admise, rata somajului s-a situat la un nivel mai mult decat acceptabil iar, pe medie, veniturile populatiei au crescut, cu ecou direct in volumul si calitatea consumului. Rata de indatorare nu a atins nivelul de periculozitate din punctul de vedere al ponderii ei in PIB.

Rezultatele bune pot da insa si ocazia unor interpretari mai putin favorabile daca se ia in calcul structura factorilor de crestere economica sau dinamica deficitului balantei comerciale dar, pe ansamblu, prevaleaza elementele de natura pozitiva.

Voi aborda insa si un alt aspect al analizei anului 2017. Ma refer la un aspect pe care il putem numi conjunctural sau fortuit si care ar fi impus si in Romania (inca dinainte de 2017) o noua orientare a politicilor economice.

Este vorba despre momentul "istoric" pe care am inceput sa-l traim inca de acum cativa ani, caracterizat prin tendinta din ce in ce mai vizibila de reinterpretare sau chiar de schimbare a modelului global in baza caruia functioneaza economia mondiala.

Anul 2017 ar fi putut fi un an de cotitura in evolutia Romaniei in sensul inceperii procesului de adaptare la schimbarile importante care au loc in plan european si global.

Chiar daca in Romania se acorda prea putina atentie acestor schimbari, ele sunt studiate intens in alte tari deoarece se estimeaza ca multe din consecintele lor vor conduce la reasezarea si reorientarea modelului global de dezvoltare. O atentionare extrem de pertinenta asupra schimbarilor a fost prezentata la Forumul de la Davoz in 2016 dar, din pacate, Romania nu a fost reprezentata iar documentul oficial al intalnirii nu a fost discutat in Parlament, asa dupa cum s-a intamplat in majoritatea tarilor membre UE.

Schimbarile preconizate sunt grupate in trei categorii: schimbarea extrem de rapida a mediului; evolutia diviziunii internationale a muncii prin trecerea la etapa 4.0 a revolutiei industriale (a patra revolutia industriala); deteriorarea conditiilor pietei globale ca urmare a cresterii tendintelor protectioniste.

Desigur, schimbarile climatice sunt importante dar celelalte doua categorii sunt de o importanta vitala. Trecerea unor importante tari la stadiul 4.0 (robotica) ne va produce daune importante deoarece noi suntem inca intr-un stadiu inferior ...citeste mai departe despre "Economia in 2018. Impactul politicii va fi mult mai puternic, cu efecte greu de estimat" pe Ziare.com

#economie romania 2018 , #Stiri Administratie