Efectele grevei de la CE Oltenia: Romania risca sa ramana in frig sau sa dea sume uriase pe energie din import

Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 10:13
1481 citiri
Efectele grevei de la CE Oltenia: Romania risca sa ramana in frig sau sa dea sume uriase pe energie din import
Foto: Arhiva Pixabay

Daca greva minerilor de la CE Oltenia se prelungeste, Romania ar putea fi nevoita sa importe cantitati uriase de energie foarte scumpa, ceea ce mai devreme sau mai tarziu ne va arde pe toti la buzunare.

Protestul minerilor de la CE Oltenia a izbuncit vineri seara, la cariera Jilt Nord. Pana luni dimineata, actiunea s-a extins, iar mineritul s-a oprit in toate carierele complexului. De la acel moment, CE Oltenia - care produce circa 20% din energia Romaniei - functioneaza doar cu carbune dintr-o rezerva care se va epuiza in cel mult 10 zile.

Chiar daca stiu cat de important e sa alimenteze centralele cu carbune, muncitorii nu s-au lasat cu niciun chip induplecati sa coboare din nou in mina, in cursul zilei de luni.

Apasati de greutatea muncii in subteran, oamenii cer majorari salariale de 45%, vouchere de vacanta, dar si conditii mai bune de lucru. Asa cum Ziare.com v-a relatat deja, in urma negocierilor purtate luni cu administratia CE Oltenia, salariatii n-au obtinut decat voucherele de vacanta si promisiunea unor majorari salariale in cuantum de numai 12%. N-a fost nici pe departe suficient ca sa-i convinga pe oameni sa reia lucrul.

Ce se va intampla daca minerii nu ajung nici in zilele urmatoare la o intelegere cu administratia CE Oltenia si nu reincep productia de carbune? Ei bine, intr-o astfel de situatie, complexul risca sa isi opreasca activitatea din lipsa de materie prima, lasand Romania fara o cincime din energia de care are mare nevoie, in plina iarna.

Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, Dumitru Chisalita, sustine ca o astfel de situatie s-ar putea dovedi foarte costisitoare pentru tara noastra.

"La acest moment, nu avem inca de-a face cu o criza la CE Oltenia. Este vorba doar despre o situatie tensionata. Ea se poate, bineinteles, transforma intr-o criza, daca nu este rezolvata la timp.

Spre exemplu, daca rezervele de carbune se termina, iar CE Oltenia nu mai produce, vom avea o problema. De ce? Din cauza ca, fara CE Oltenia, productia de energie a Romaniei va scadea cu circa 20%".

Citeste mai departe despre "Efectele grevei de la CE Oltenia: Romania risca sa ramana in frig sau sa dea sume uriase pe energie din import" pe Ziare.com.

#CE Oltenia greva carbune, #energie greva carbune, #CE Oltenia greva mineri , #Stiri Administratie