Europol: Aproape toate infractiunile de crima organizata sunt comise cu ajutorul tehnologiei

Joi, 09 Martie 2017, ora 23:05
1029 citiri
Europol: Aproape toate infractiunile de crima organizata sunt comise cu ajutorul tehnologiei
Foto: Ziare.com

Aproape toate infractiunile grave comise in prezent au la baza folosirea tehnologiei de varf, printre acestea numarandu-se falsificarea de documente, spalarea de bani si tranzactionarea online de produse ilegale, releva Europol intr-un raport referitor la crima organizata publicat joi.

"Aceste amenintari infractionale transfrontaliere fac posibile si inlesnesc cele mai multe, daca nu toate, tipurile de infractionalitate grava si organizata", cum sunt traficul de droguri si de persoane, indica raportul, ce descrie un tablou ingrijorator al tehnologiei ca "facilitator primar" al incalcarilor legii.

O sursa majora de ingrijorare a devenit asa-numitul "ransomware", care blocheaza computerul unei persoane sau al unei companii pana la plata unei rascumparari.

Europol constata insa ca si infractiuni "traditionale" se bazeaza tot mai mult pe noua tehnologie, asa cum se intampla in cazul folosirii dronelor pentru traficul de droguri sau a retelelor de socializare de catre bande de hoti din locuinte.

Potrivit Europol, in prezent se afla sub ancheta in jur de 5.000 de grupari infractionale internationale, cu membri din peste 180 de state.

Traficul de droguri continua sa genereze cea mai profitabila piata neagra din UE, cu venituri anuale de circa 24 miliarde de euro.

De asemenea, au crescut profiturile din traficul de persoane, in contextul conflictelor si tulburarilor din Orientul Mijlociu si din Africa, care au determinat un numar record de persoane sa incerce sa ajunga in Europa, in 2016 inregistrandu-se 510.000 de intrari ilegale in UE.

"Aproape toti migrantii ilegali care ajung in UE pe aceste rute folosesc, la un moment dat in timpul calatoriei, serviciile oferite de retele infractionale", mai releva raportul Europol despre crima organizata, publicat din patru in patru ani. ...citeste mai departe despre "Europol: Aproape toate infractiunile de crima organizata sunt comise cu ajutorul tehnologiei" pe Ziare.com

#Europol crima organizata tehnologie, #Europol raport crima organizata, #Europol infractiuni crima organizata tehnologie , #Stiri Administratie