Evaziuni pe banda rulanta in Suceava. 15 persoane au fost arestate

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 08:26
3068 citiri
Evaziuni pe banda rulanta in Suceava. 15 persoane au fost arestate

Un numar de 15 persoane au fost arestate preventiv, marti seara, de Tribunalul Suceava, in dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 9,8 milioane euro, iar alti 15 suspecti, intre care patronul Florconstruct, Vasile Florea, si liderul PSD Codlea, Robert Stama, au interdictie de a parasi tara.

Tribunalul Suceava a emis, marti seara, mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, pe numele a 15 persoane dintre cele 30 prezentate instantei.

Celelalte 15 persoane cercetate in acest dosar au primit interdictie de a parasi tara, intre acestea fiind proprietarul Florconstruct, Vasile Florea, si presedintele PSD Codlea, consilierul local Stama Robert Cosmin.

Cercetarile procurorilor DIICOT Suceava in cazul de evaziune fiscala cu materiale de constructii au relevat ca opt firme controlate de initiatorii grupului infractional organizat au emis facturi fiscale fictive in valoare de 52,95 milioane de lei.

Potrivit referatului procurorilor transmis instantei pentru arestarea preventiva a inculpatilor, una dintre firme, Alexia Mar Construct SRL, a emis facturi fiscale fictive in valoare de 17.173.144 de lei, pentru 25 de firme, intre care Loial Impex, detinuta de Sorin Iacob, presedintele Camerei de Comert si Industrie Suceava si Florconstruct Suceava, firma detinuta de Vasile Florea.

O alta firma, Marketing Reloaded SRL, a emis facturi fiscale fictive in valoare de 10.005.539 de lei catre 25 de firme, in timp ce Komezzo SRL a emis facturi fiscale fictive in valoare de 6.265.969.4 de lei catre 21 de firme.

Facturi fictive

Firma Kos Mital Invest SRL a emis facturi fiscale fictive in valoare de 2.861.732 lei catre sapte firme, Bucovina Forwating SRL a emis facturi fiscale fictive in valoare de 2.021.783,5 lei catre zece firme, Alexandra Best Construct a emis facturi fiscale fictive in valoare de 9.589.167.2 lei catre 18 firme, Impuls Mark Mitel a emis facturi fiscale fictive in valoare de 2.939.383.3 lei catre 13 firme, iar Kocotas Nicol a emis facturi fiscale fictive in valoare de 2.100.831,42 lei catre trei firme.

Anchetatorii arata ca grupul infractional organizat era structurat pe mai multe paliere, pe primul fiind initiatorul retelei, Marcel Stanescu, ajutat de zece persoane de incredere, iar pe un al doilea palier se situau zece persoane, administratori ai unor "firme fantoma".

Pe al treilea palier se afla persoane care sunt administratori sau imputerniciti ai societatilor comerciale care au beneficiat efectiv de facturile fiscale fictive emise de membrii grupului infractional organizat din primul palier sau de inculpatii administratori ai firmelor intermediare introduse in circuitul de spalare de bani, acestia fiind in numar de 33. Intre acestia se afla si proprietarul Florconstruct, Vasile Florea.

Vasile Florea este asociat unic al SC Florconstruct SRL, firma care, potrivit site-ului propriu, are ca obiect principal de activitate "constructii de autostrazi, drumuri si baze sportive". De asemenea, firma asigura servicii de "salubritate si depoluare", precum si "constructii de cladiri si lucrari de geniu, confectii metalice, tamplarie metalica si din lemn".

Incepand cu anul 2001, firma a avut zeci de contracte cu primariile din Suceava, Radauti, Falticeni, Campulung Moldovenesc, dar si cu primariile unor comune din judet, atat pentru salubrizare, cat si pentru reparatii la strazi.

Din acelasi "palier infractional", dar "cu o activitate infractionala mai redusa", fac parte, potrivit procurorilor DIICOT, 65 de invinuiti, printre acestia aflandu-se si presedintele Camerei de Comert si Industrie Suceava, Sorin Iacob.

De asemenea, in referat este mentionat, ca facand parte din cel de-al treilea palier si Robert Cosmin Stama.

Potrivit procurorilor, Stama a introdus in contabilitatea a doua firme pe care le detine, Grand Federal IFN SRL si Exchange Victoria SRL, facturi fiscale fictive pentru a-si diminua impozitul pe profit.

Stama Robert Cosmin, in varsta de 40 de ani, este presedintele PSD Codlea si consilier local la Codlea. El a candidat, fara succes, la alegerile din 2012 pentru functia de primar al localitatii.

"Societatile comerciale prin intermediul carora s-a desfasurat intreaga activitate infractionala a acestei grupari au legaturi directe cu inculpatii, fiind constituite prin atribuirea de parti sociale unor persoane apropiate inculpatilor sau prin cesiunea ulterioara a acestora catre persoane de incredere implicate in tranzactiile ilicite", arata anchetatorii, care precizeaza ca societatile aveau deschise mai multe conturi bancare la mai multe banci, prin acestea rulandu-se sumele de bani pe care societatile le-au obtinut ca urmare a activitatii infractionale.

Toate persoanele implicate in actele de cesiune si infiintare a societatilor comerciale au fost coordonate de Marcel Stanescu, Mugurel Stanescu, Ciprian Stanescu si Galatian Stanescu, care au conceput si organizat activitatea infractionala.

Sursa citata mai arata ca persoane juridice administrate si coordonate de cei patru beneficiaza in toata aceasta constructie infractionala de o "aparenta de legalitate", acestia apeland la personal specialiat in contabilitate pentru inregistrarea contabila a relatiilor comerciale pe care le-ar fi derulat, aici incluzand facturile fiscale emise catre societatile cu bonitate precum si facturi fictive de aprovizionare prin care sa-si asigure, la o verificare sumara a organelor fiscale, acoperirea pentru marfurile inscrise in facturile fiscale fictive de livrare.

Anchetatorii mai arata ca resursele financiare ilicite obtinute in urma infractiunilor erau predate catre inculpatii beneficiari ai facturilor fiscale fictive, care reinvesteau aceste resurse financiare in alte activitati .

Totodata, in urma unei solicitari facute Oficiului National de Combatere a Spalarii Banilor pentru un punct de vedere autorizat cu privire la activitatea infractionala derulata de membrii grupului infractional organizat, acesta institutie a confirmat ca este vorba despre spalare de bani.

In acest caz, anchetatorii au facut, luni, 167 de perchezitii in Bucuresti, Suceava, Botosani, Bacau, Dambovita, Neamt, Timis, Vrancea, Brasov, Mures, Galati, Valcea, Ilfov, Iasi si Olt, 92 de suspecti fiind dusi la audieri la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava.

Conform anchetatorilor, au fost retinute 36 de persoane, iar 30 dintre acestea au fost trimise, marti dupa-amiaza, in fata instantei, cu propunere de arestare prevenitiva. Intre persoanele retinute se afla si Vasile Florea, proprietarul firmei Florconstruct.

In urma perchezitiilor de luni au fost ridicate 820.198 de lei, 12.355 de euro, 500 de dolari, 280 de lire sterline, trei autoturisme de lux, sase ceasuri de lux, 61 de telefoane mobile, 60 de cartele telefonice, un card de memorie, un memory stick, 13 CD-uri, doua laptopuri, sase unitati de calculator, sase hard-diskuri, un pistol cu gaze, plicuri cu substante cu efecte psihotrope, stampile si inscrisuri.

#evaziune fiscala Suceava, #arestari evaziune fiscala , #Stiri Administratie