Exercitiu in premiera dupa '89 pentru militarii romani: Recucerirea unui pod peste Dunare

Joi, 13 Iulie 2017, ora 09:01
1247 citiri
Exercitiu in premiera dupa '89 pentru militarii romani: Recucerirea unui pod peste Dunare
Foto:Facebook/ Fortele Terestre Romane

Militarii prezenti la exercitiul multinational Saber Guardian au participat, miercuri, la o secventa de recuperare a unei treceri peste fluviul Dunarea, un exercitiu executat in premiera dupa 1989.

La acesta au luat parte militari din Fortele Terestre, Fortele Aeriene si Fortele Navale, dar si militari americani.

La Bordusani, in judetul Ialomita, pe Dunare, militarii au participat, la un exercitiu complex de recucerire a unei treceri importante peste un curs de apa.

Seful Directiei Operatii din Statul Major General, generalul de brigada Gheorghe Badea, a declarat ca ultimul exercitiu similar a avut loc in 1988, iar militarii s-au comportat exceptional.

"Am participat in raionul Bordusani la un exercitiu complex la care participa Fortele Terestre, Aeriene si Navale, impreuna cu partenerii americani, pentru recucerirea unui obiectiv important, respectiv o trecere permanenta peste un curs mare de apa.

Secventa cuprinde fortarea fluviului Dunarea, ocuparea capului de pod si cucerirea trecerilor permanente peste fluviul Dunarea.

Exercitiul este o noutate, avand in vedere ca din 1988 nu s-a mai facut un exercitiu de fortare a Dunarii, acum este o premiera de dupa 1990 si apreciez ca atat tehnica, cat si militarii s-au comportat exceptional", a afirmat seful Directiei Operatii din Statul Major General.

Potrivit unui comunicat al Fortelor Navale, in cadrul scenariului fictiv al exercitiului Saber Guardian 17, pachetul de forte al Marinei Militare Romane este alcatuit dintr-un monitor fluvial, doua vedete blindate fluviale, doua vedete dragoare fluviale, dar si dintr-un detasament de scafandri fluviali, un pluton de infanterie marina si o structura de comanda.

Astfel, pe mare, intr-un raion maritim din zona Capu Midia, o grupare navala alcatuita dintr-o corveta, doua dragoare maritime si un remorcher maritim asigura raionul de lansare a rachetelor sol-aer si aer-aer, actiune ce face parte din secventa Tobruq Legacy.

Concomitent cu actiunea de pe mare, la Babadag, are loc secventa "Marasesti", unde Fortele Navale Romane participa cu doua plutoane de infanterie marina, care vor desfasura actiuni de lupta specifice zonei lagunare, iar la Mihail Kogalniceanu, unde este organizat Spitalul de campanie - MASCAL, militarii din Fortele Navale Romane vor participa la un exercitiu secvential de evacuare a ranitilor pe cale aeriana.

"Obiectivul principal al Exercitiului multinational Saber Guardian 17 este intarirea capacitatii de reactie ...citeste mai departe despre "Exercitiu in premiera dupa '89 pentru militarii romani: Recucerirea unui pod peste Dunare" pe Ziare.com

#militari Saber Guardian, #Saber Guardian exercitiu premiera , #Stiri Administratie