Financial Times: Transilvania e noua Toscana

Duminica, 25 August 2019, ora 14:58
957 citiri
Financial Times: Transilvania e noua Toscana
Foto: Arhiva Ziare.com

Vechile sate sasesti din Transilvania, bucolice, cu o gastronomie rustica, ce atrag din ce in ce mai multi turisti straini, sunt comparate cu Toscana, considerata una dintre cele mai frumoase regiuni din Italia, intr-un articol publicat de Financial Times.

Autorul articolului din Financial Times, jurnalistul Andrew Eames, spune ca ideea unei paralele intre Toscana si Transilvania i-a fost prezentata de fiul unui conte italian, Giulio da Sacco, casatorit cu o romanca si stabilit intr-un sat sasesc.

Pana in urma cu 100 de ani, Transilvania facea parte din Imperiul Austro-Ungar, dar, la sfarsitul Primului Razboi Mondial, a fost data Romaniei, iar sute de mii de sasi din zona s-au trezit in spatele unor noi granite. Si-au pastrat insa neschimbate satele si modul de viata. Locuitorii celor cateva sute de sate erau fermieri, mestesugari, viticultori. Dupa ani de persecutie sub regimul comunist, majoritatea sasilor au plecat imediat ce granitele s-au deschis, intre anii 1980 - 1990, lasand in urma lor case goale.

In prezent, un numar din ce in ce mai mare de straini aleg sa se stabileasca in acest univers bucolic.

Asa cum Toscana a fost descoperita ca destinatie de vacanta de aristocratia britanica, in a doua jumatate a secolului al 19-lea, si Transilvania a atras englezi, in frunte cu printul mostenitor Charles, care a cumparat mai multe case in zona, vine anual in Romania si o promoveaza intens la nivel international. I s-au alaturat membri ai aristocratiei britanice, precum William Blacker, autorul volumului "Along the Enchanted Way and old Etonian", care detine case in Transilvania si Toscana, si Jessica Douglas-Home, presedintele Mihai Eminescu Trust, o organizatie care cumpara case, le renoveaza si le inchiriaza in scop turistic.

The Guardian ofera o alta perspectiva Transilvaniei: Veganii din curtea lui DraculaWall Street Journal, despre o excursie in Transilvania: Povestea reginei Maria bate orice istorisire cu vampiriTransilvania este in topul recomandarilor turistice din presa americana in 2019Un site de destinatii de lux recomanda "hacienda" lui Mugur Isarescu: Bordeaux? Toscana? Nu, Dragasani, in inima Romaniei

Jurnalistul FT a mers in vizita in mai multe sate sasesti, precum Floresti, Malancrav, Mesendorf si Saschiz, si descrie frumusetea caselor cu curti interioare specifice, gradini de legume si livezi, care au atras multi straini. In Saschiz a cunoscut un scotian, Jim Turnbull, care a cumparat o casa gata mobilata cu suma de 20.0 ...citeste mai departe despre "Financial Times: Transilvania e noua Toscana" pe Ziare.com

#Financial Times Transilvania noua Toscana, #Transilvania Toscana , #Stiri Administratie