Fiscul va beneficia de consultanta britanica in domeniul preturilor de transfer intragrup

Vineri, 09 Mai 2014, ora 12:47
1919 citiri
Fiscul va beneficia de consultanta britanica in domeniul preturilor de transfer intragrup

Fiscul din Marea Britanie va acorda ANAF consultanta in domeniul preturilor de transfer intre firmele din acelasi grup, statul dorind sa se inteleaga cu multinationalele asupra modalitatii de stabilire a acestora pe o perioada de cinci ani, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu.

Preturile de transfer sunt cele la care se vand sau se cumpara servicii si bunuri intre firme apartinand aceluiasi grup.

"Am cerut sprijinul ambasadorului Marii Britanii si am primit deja raspuns pozitiv din partea administratiei fiscale din Marea Britanie, care ne va ajuta cu consultanta pe zona de preturi de transfer. Este foarte important ca Fiscul sa se inteleaga cu aceste corporatii si sa se inteleaga in ce modalitate se vor face aceste preturi de transfer. Exista o metoda obisnuita in alte tari, prin care Fiscul se poate intelege cu corporatiile in ce fel se fac preturile de transfer pe cinci ani in avans", a afirmat Petrescu la conferinta "Cum <> economia si crestem incasarile la buget?", organizata de Ziarul Financiar.

Ea a mentionat ca intelegerile pe preturile de transfer nu s-au mai facut in Romania din 2007, dar ca in urma cu cateva zile s-a incheiat prima astfel de intelegere cu o multinationala, fara a-i preciza numele. Ministrul de resort spune ca vrea sa aduca imbunatatiri la sectia de preturi de transfer din cadrul ANAF, care a existat anterior, insa nu i s-a acordat atentie.

"Vorbim aici de preturi de transfer, care nu sunt evaziune fiscala, dar sunt un mod de a evita anumite impozite, care este practicat de multinationale. Este esential sa existe specialisti si la ANAF ca sa lucreze impreuna si sa se uite pe aceste dosare de preturi de transfer alaturi de firmele de consultanta care sunt angajate de multinationale", a continuat Petrescu.

Ea a precizat ca la finalul lunii mai va fi organizat un concurs pentru a fi angajate perosane pe mai multe posturi in sectia de preturi de transfer si solutii fiscale individuale din cadrul ANAF. Totodata, va fi schimbata legislatia secundara care vizeaza preturile de transfer, modificarile fiind deja redactate.

"Am avut intalniri fructuoase cu cei din Big4 (PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst&Young, Deloitte - n.r.), sunt principalele persoane care vor lucra pe asa ceva din partea corporatiilor. Este o solutie castigatoare atat pentru Fisc, cat si pentru corporatii. Pe de o parte, Fiscul se asigura ca aceste tranzactii se fac intr-un anumit fel pe o perioada de cinci ani, iar corporatia poate sta linistita in cei cinci ani, stiind cum se vor calcula preturile de transfer", a precizat ministrul.

Petrescu a explicat ca preturile de transfer presupun o modalitate legala de a distribui profitul intr-un anumit fel, nefiind o cifra exacta, ci "mai mult o arta".

"De aceea trebuie sa fie specialisti si de partea ANAF si de cea a multinationalelor, sa discute dosarele preturi de transfer pentru a fi siguri ca acest lucru se intampla intr-un mod echitabil", a conchis oficialul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consultanta ANAF, #preturi transfer intragrup, #fisc Marea Britanie , #Stiri Administratie