Fost sef CCR, despre promulgarea Legii 304: Magistratii nu vor fi prea liberi in decizii. Vor sta cu sabia lui Damocles deasupra capului

Joi, 19 Iulie 2018, ora 19:22
719 citiri
Fost sef CCR, despre promulgarea Legii 304: Magistratii nu vor fi prea liberi in decizii. Vor sta cu sabia lui Damocles deasupra capului
Foto: Arhiva Pixabay

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat, joi, ca Legea 304/2004 privind organizarea judiciara va avea un efect rau asupra magistratilor, motivand ca se va infiinta o noua directie in cadrul Parchetului General care sa se ocupe de anchetarea acestora si ca atare ei vor sta cu "aceasta sabie a lui Damocles deasupra capului".

"Prin intrarea in vigoare a acestei legi, se va infiinta o noua directie in cadrul Parchetului General, o directie formata din procurori care sa se ocupe de anchetarea judecatorilor si procurorilor. E o noua sperietoare (...) . Acesti oameni mereu vor trebui sa-si caute de lucru daca vor fi acolo, ca sa-si justifice existenta, judecatorii si procurorii vor fi mereu sub lupa acestor procurori, ceea ce nu o sa le creeze o stare prea placuta si nu o sa fie prea liberi in deciziile pe care le iau (...).

Pentru mine e un lucru exagerat, pentru ca exista deja Parchet, exista DNA, exista DIICOT, era cine sa-i urmareasca si sa-i cerceteze in situatia in care era nevoie de asta, deci nu trebuia sa se faca o noua sectie in Parchetul General care sa se ocupe special de procurori si judecatori. Pana la urma, o sa facem procurori pentru fiecare profesie (...) . Efectul va fi unul rau asupra judecatorilor si procurorilor, a magistratilor in general, pentru ca tot timpul vor sta cu aceasta sabie a lui Damocles deasupra capului", a spus Zegrean.

Potrivit acestuia, Comisia de la Venetia dorea ca legislatia noastra sa fie acordata cu cea europeana, dar nu are niciun mijloc de a ne obliga.

"Unii spun ca au fost criticate legile (justitiei - n.red.), cei care le-au facut spun ca au fost laudate, deci adevarul o fi in alta parte, nu stiu unde este adevarul, sigur ca eu sunt de partea Comisiei de la Venetia in aceasta confruntare, pentru ca acolo sunt oameni cu mare pregatire juridica, oameni care nu sunt interesati de ce se intampla neaparat in Romania, cine pe cine judeca, cine pe cine da in judecata si cine pe cine reclama, ei doreau ca legislatia noastra sa fie acordata cu cea europeana, dar daca noi nu vrem sa facem asta, ei nu ne pot obliga.

Sunt modalitatile de sanctiune impotriva Romaniei prevazute in tratatul prin care noi am aderat la Consiliul Europei si la regulile Consiliului Europei, sunt solutii, dar pentru a se ajunge acolo mai este timp, pentru ca am pus Comisia de la Venetia in situatie neplacuta, noi am cerut un punct de vedere de la ei si ce sa vezi? Cand o sa dea ei punctul de vedere final pr ...citeste mai departe despre "Fost sef CCR, despre promulgarea Legii 304: Magistratii nu vor fi prea liberi in decizii. Vor sta cu sabia lui Damocles deasupra capului" pe Ziare.com

#efecte promulgare lege organizare judiciara Zegrean , #Stiri Administratie