Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fosta sotie a lui Liviu Dragnea cere la CCR prag pentru abuzul in serviciu - Surse Ziare.com

Fosta sotie a lui Liviu Dragnea cere la CCR prag pentru abuzul in serviciu - Surse Ziare.com
Bombonica Prodana, fosta sotie a liderului PSD Liviu Dragnea, incearca sa obtina la CCR prag al prejudiciului pentru infractiunea de abuz in serviciu, cu o exceptie ridicata in cadrul procesului in care este judecata de ICCJ alaturi de fostul sau sot.

Potrivit unor surse apropiate procesului aflat pe rolul ICCJ, Bombonica Prodana a ridicat exceptia acuzand neconstitutionalitatea infractiunii de abuz in serviciu prevazuta de art 297 din Codul penal, pe motiv ca nu prevede un prag al prejudiciului sub care fapta sa nu constituie infractiune.

Cererea de sesizare a CCR a fost comunicata tuturor partilor in dosar si urmeaza ca instanta ICCJ sa se pronunte asupra ei la urmatorul termen, pe 28 martie. Daca o va admite, exceptia privind pragul de prejudiciu pentru infractiuena de abuz in serviciu va ajunge pe masa CCR.

CCR s-a mai pronuntat asupra acestei infractiuni, prin Decizia 405/2016, cand a decis ca fapta poate fi comisa numai daca prin "indeplinire defectuoasa" a atributiilor de serviciu se intelege indeplinire cu incalcarea legii in sens strict, adica numai legislatie primara.

In motivarea deciziei de anul trecut CCR a facut referire la necesitatea ca fapta incadrata ca abuz in serviciu "sa prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care sa justifice sanctiunea penala", dar nu a invocat expres necesitatea stabilirii unui parg al prejudiciului.

Ca urmare a Deciziei 405/2016, in a doua jumatate a lui 2016 au fost pronuntate 15 achitari.

OUG 13, care a starnit ample miscari de protest la inceputul acestui an si, ca urmare, abrogata, prevedea printre altele tocmai introducerea unui prag al prejudiciului de 200 de mii lei sub care fapta sa nu mai constituie infractiunea de abuz in serviciu.

Contestatarii OUG 13 au fost convinsi ca este vorba despre o prevedere cu dedicatie pentru Liviu Dragnea, in dosarul caruia prejudiciul constatat este in jur de 100 de milioane de lei.

Daca CCR va admite exceptia invocata de Bombonica Prodan este posibil ca pragul valoric minim al prejudiciului sa devina obligatoriu in cazul infractiunii de abuz in serviciu.

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de DNA sub acuzatia de instigare la abuz in serviciu intr-un dosar in care mai apar 10 inculpati, inclusiv fosta sa sotie. Fapta ar fi fost comisa in perioada cand Liviu Dragnea era presedinte al Consiliului Judetean Teleorman. Procesul a inceput in ianuarie la ICCJ si doua dintre inculpate si-au recunoscut faptele. ...citeste mai departe despre "Fosta sotie a lui Liviu Dragnea cere la CCR prag pentru abuzul in serviciu - Surse Ziare.com" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 408 ori