Fostul presedinte ANAF, urmarit penal in dosarul lui Sorin Alexandrescu

Joi, 25 Iulie 2013, ora 15:40
1968 citiri
Fostul presedinte ANAF, urmarit penal in dosarul lui Sorin Alexandrescu

Fostul sef al ANAF, Serban Pop, este acuzat de infractiunea de folosire, in mod direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii de foloase pentru altul, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Serban Pop a fost retras din functia de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in 25 aprilie, postul fiind preluat atunci de Gelu Stefan Diaconu.

In acelasi dosar, sunt cercetati Sorin Alexandrescu, Camelia Rodica Voiculescu, George Daniel Matiescu, SC Antena TV Group, SC Intact Publishing SRL si SC Antena 3 SA.

Potrivit procurorilor, in perioada ianuarie - aprilie 2013, Serban Pop, in calitate de presedinte al ANAF, a fost informat in mod oficial cu privire la faptul ca o echipa de control a Garzii Financiare - Comisariatul General "a facut un control incrucisat la doua societati comerciale, dintre care una era reprezentata de partea vatamata (Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS, n.r.)".

Serban Pop l-ar fi informat pe Sorin Alexandrescu despre acest control al Garzii Financiare si i-ar fi dat copii ale unor documente ce priveau firmele vizate de verificari, care, daca ar fi fost facute publice, ar fi putut compromite RCS&RDS si pe administratorul acesteia, Ioan Bendei.

"Prin intermediul echipelor de control, invinuitul a intrat in posesia unor documente si, cu toate ca era tinut sa pastreze confidentialitatea asupra activitatilor desfasurate, in luna aprilie 2013, Pop Serban i-a prezentat inculpatului Alexandrescu George Sorin informatii, ce nu erau destinate publicitatii, referitoare la derularea controlului dispus de conducerea Garzii Financiare dar si cu privire la documente a caror publicare ar fi compromis imaginea publica si credibilitatea persoanelor juridice supuse controlului Garzii Financiare "au precizat procurorii DNA in comunicat.

Serban Pop a fost, joi, la Directia Nationala Anticoruptie, procurorii aducandu-i la cunostinta acuzatiile.

Cecetari extinse in dosarul de santaj al lui Sorin Alexandrescu

Anterior, DNA a anuntat ca au fost extinse cercetarile in dosarul in care este cercetat directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, fiind dispusa inceperea urmaririi penale fata de SC Antena 3 SA, pentru complicitate la santaj.

Potrivit procurorilor, in perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu l-ar fi constrans pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei sa semneze un contract in conditii prestabilite, impuse de directorul general al Antena TV Group, sub amenintarea ca, in caz de refuz, va da in vileag fapte presupus compromitatoare pentru acesta si ca, in acest scop, va fi realizata o ancheta jurnalistica.

"Pe de alta parte, inculpatul a dispus trimiterea, catre partea vatamata si catre alte persoane, a unor adrese de informare emise de catre Intact Publishing SRL si semnate de invinuitul Matiescu George-Daniel, in calitate de director general, prin care, sub pretextul desfasurarii anchetei jurnalistice, se solicitau relatii privind imprejurarea care facea obiectul santajului", au mai aratat procurorii.

Totodata, pe posturile de televiziune apartinand Antena TV Group au aparut informatii cu privire la compania RCS&RDS, al carei administrator era Ioan bendei, aspect de natura sa accentueze convingerea ca ar putea fi date publicitatii materialele compromitatoare.

"Incepand cu data de 22 aprilie 2013, au fost difuzate pe postul TV Antena 3, sub forma unor stiri, materiale cu caracter denigrator la adresa partii vatamate. In plus, incepand cu data de 9 mai 2013, in scopul mentinerii si amplificarii starii de temere induse partii vatamate, pe postul de televiziune Antena 3 si pe cele apartinand SC Antena TV Group SA, a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publica era informata ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la eventuale fapte de coruptie in care ar putea fi implicata partea vatamata", se mai arata in comunicatul DNA.

Procurorii DNA au adus la cunostinta acuzatiile pentru SC Antena 3 SA

Surse judiciare au declarat anterior, ca SC Antena 3 SA este urmarita penal pentru complicitate la santaj, directorului firmei, Mihai Gadea, fiindu-i aduse la cunostinta invinuirile, in calitate de reprezentant al societatii.

Directorul general al Antena 3, Mihai Gadea, a venit, joi, la Directia Nationala Anticoruptie, el declarand la intrarea in sediul DNA ca a fost citat in calitate de martor in dosarul in care este cercetat directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.

Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este cercetat in libertate in dosarul in care este acuzat de procurorii DNA ca l-ar fi santajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei sa semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

Alexandrescu a fost arestat preventiv din 31 mai pana in 6 iunie, cand Tribunalul Bucuresti i-a inlocuit masura dispusa de Judecatoria Sectorului 1 cu interdictie de a parasi tara.

Sorin Alexandrescu a depus, in 22 iulie, o plangere penala la Parchetul Judecatoriei Sectorului 5, pentru denunt calomnios in cazul administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, in care a aratat ca acesta a folosit date false sau eronate atunci cand l-a denuntat la DNA.

Procurorii au aratat ca Sorin Alexandrescu urmarea sa-l determine pe Ioan Bendei sa semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioada de cinci ani, insa, in final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord si cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioada de cinci ani, promitand in schimb sa nu mai publice informatiile legate de contractul dintre RCS&DS si firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

ANAF a facut un control intern, in urma declaratiilor presedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, potrivit carora, dupa verificarea Garzii Financiare la firma sa, contractul cu RCS&RDS a ajuns in posesia unor persoane din trustul Intact.

#fost presedinte ANAF, #cercetare penala Serban Pop, #acuzatii DNA, #acuzatii procurori antena 3 , #Stiri Administratie