Frauda de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate: Cum erau furati banii bolnavilor

Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 17:14
931 citiri
Frauda de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate: Cum erau furati banii bolnavilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Cum au reusit oficiali ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa fure peste 13,2 milioane de lei prin decontari fictive, in timp ce romanii cu adevarat bolnavi erau refuzati si trimisi acasa?

Potrivit referatului de arestare, citat de Digi 24, in mascarea fraudei erau implicati medici si asistente care se foloseau de cardurile pacientilor, fara ca acestia sa stie.

Procurorii au descoperit ca unor pacienti li se cereau cardurile sub pretextul validarii serviciilor medicale.

"Asistent medical: La un moment dat, a vrut sa-mi dea mie cardu' sa-l inapoiez pacientei si zic: 'Mai, nu stiu daca e bine sa mi-l dai mie'. Si pana la urma zice: 'Lasa, lasa, ca vin eu'. (..) Sau altadata il lua si zice: 'Ti-l aduc eu maine'. Sau il aducea dupa o saptamana.

Colaborator: Se valida cardul in fiecare zi", se arata in referat.

In unele cazuri, pacienti care aveau nevoie de ingriji la domiciliu aflau ca au beneficiat deja de cele 90 de zile la care avea dreptul pe an.

Procurorii au aflat si ca pentru obtinerea unei recomandari medicale pentru ingrijire la domiciliu, reprezentantii firmelor mituiau medici.

Vezi si Dosarul CNAS: Ciobanu s-a laudat ca a facut trafic de influenta pe langa Dan Nica. Din greseala insa a fost numit un Ioan in loc de un Gheorghe

"Reprezentant firma 1: Daca eu ma duc cu pacientu', adica e cunostinta mea, e asa... mai trebuie sa decartez la medic?

Reprezentant firma 2: Depinde acuma... ce relatie ai cu doctorul!

Reprezentant firma 1: Relatie... Eu zic ca la astia gasiti de mine, nu... Zic mai subtireanu', parerea mea!

Reprezentant firma 2: Da, asa zic si eu! Adica tot trebuie sa-i duci ceva, o cafea, o floare, nu stiu", este o alta discutie prezentata in referatul arestarii.

Anchetatorii au aflat si ca medicii si asistentele primeau pentru fiecare caz pana la 100 de lei, pentru ca furnizau datele de identificare ale unor asigurati.

Vezi si:

Interceptari in dosarul CNAS: Un functionar ar fi fost amenintat cu arma ca a reziliat un contract si a refuzat spagaDragnea neaga orice relatie cu fostul sef al CNAS, retinut de DNA. Procurorii sustin contrariul

Intr-un caz s-a descoperit ca un pacient internat la un azil privat aparea in acte drept beneficiar al ingrijirilor la domiciliu.

In alte cazuri, pacienti care apareau in acte ca erau imobilizati la pat isi faceau singuri piata sau treburile casnice.

Citeste si alte povesti incredibile ale unor romani refuzati de CASMB, in timp ce banii mergeau la bolnav ...citeste mai departe despre "Frauda de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate: Cum erau furati banii bolnavilor" pe Ziare.com

#frauda CNAS, #pacienti carduri frauda CNAS, #medici frauda CNAS , #Stiri Administratie