Furtunile din Atlantic vor lovi tot mai des Europa, iar intr-o zi una din ele va veni cu toata forta unui uragan

Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 19:00
1175 citiri
Furtunile din Atlantic vor lovi tot mai des Europa, iar intr-o zi una din ele va veni cu toata forta unui uragan
Foto: Twitter/Met Office Storms

Europenii au facut ochii mari si au primit neincrezatori vestea ca uraganul Ophelia va lovi in curand Europa. Si pe buna dreptate: un astfel de fenomen este foarte rar pe batranul continent. Insa acest lucru se va schimba, anunta specialistii.

Rar auzim ca un uragan format in Atlantic sa loveasca Europa. Insa ceea ce se intampla in prezent cu Ophelia nu este neobisnuit, arata Business Insider. In plus, e posibil ca din ce in ce mai multe furtuni sa se indrepte spre Europa in urmatorii ani, mai arata sursa.

Ophelia va lovi Irlanda si Marea Britanie, luni, insa se asteapta ca pana atunci sa piarda din intensitate, din structura sa ciclonica, care caracterizeaza furtunile tropicale si uraganele, arata National Hurricane Center.

Totusi, va fi o furtuna puternica, avertizeaza specialistii. Deja Ophelia a stabilit un record, fiind cel mai puternic uragan din Atlantic care ajunge in aceste zone atat de tarziu in an. Cand va ajunge in Irlanda, va veni cu vanturi care in mod normal intovarasesc uraganele.

Furtuni ramasite ale ciclonilor sau uraganelor au mai lovit pana acum, chiar cu regularitate, Irlanda si Marea Britanie. Acestea vin, de obicei, la fiecare 3 ani si jumatate.

Acest lucru se va intampla insa mai des de acum inainte. Un studiu publicat in 2013 arata ca intr-o lume care se incalzeste constant, fenomen deja observat, astfel de furtuni vor ajunge tot mai des la granitele Europei.

Temperaturile mai mari de la suprafata apei pot ajuta furtunile sa-si pastreze structura ciclonica pe masura ce inainteaza in Europa, astfel incat furtuni de genul celor care lovesc coasta estica a SUA vor ajunge si in vestul Europei.

Nu se stie inca exact cum vor influenta uraganele incalzirea globala. Multi oameni de stiinta spun ca numarul lor va scadea, dar vor deveni si mai puternice. Este insa clar ca Europa trebuie sa se pregateasca pentru tot mai multe furtuni pe viitor, mai spun specialistii.

Citeste care sunt regiunile pentru care s-a emis un cod rosu, inainte de venirea Opheliei. ...citeste mai departe despre "Furtunile din Atlantic vor lovi tot mai des Europa, iar intr-o zi una din ele va veni cu toata forta unui uragan" pe Ziare.com

#uragan Ophelia Europa, #Europa uragane, #schimbare clima uragane Europa, #incalzire clima uragane , #Stiri Administratie