Gratierea si romanii care au iesit in strada sa apere Justitia au ajuns in presa straina

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 12:40
840 citiri
Gratierea si romanii care au iesit in strada sa apere Justitia au ajuns in presa straina
Foto: Facebook/Cristian Vasile

Intentia Guvernului de gratia mii de detinuti si protestele de miercuri seara din Bucuresti si mai multe orase din tara au ajuns in presa externa.

Jurnalistii straini noteaza ca masura Executivului este una surpriza si ar viza reducerea supraaglomerarii din inchisori, precizand ca de ea ar urma sa beneficieze sustinatori ai Guvernului, inclusiv liderul PSD, Liviu Dragnea, dar si Dan Voiculescu.

Amintim ca Ministrul Justitiei a anuntat miercuri ca a elaborat o OUG care scoate mii de detinuti din puscarie si o ordonanta care modifica si completeaza Codurile Penale.

Associated Press scrie ca premierul Sorin Grindeanu vrea sa implementeze aceste masuri prin ordonanta de urgenta si sa evite astfel aprobarea Parlamentului si presedintelui.

Gestul a provocat critici dure, iar Raluca Turcan, sefa Partidului National Liberal, a acuzat Guvernul ca incearca sa ascunda aceasta masura. "Acesta este un abuz de incredere, un act care favorizeaza infractorul, un act impotriva publicului", a declarat ea.

Infruntand frigul, protestatarii s-au adunat la sediul Guvernului din Bucuresti. "Demisia!", au strigat ei si au denuntat Partidul Social Democrat (PSD) drept "ciuma rosie".

Proteste mai mici au avut loc si la Cluj, Sibiu, Iasi si Craiova, scrie AP.

Ministerul Justitiei a publicat un proiect de ordonanta miercuri, care i-a luat prin surprindere pe procurorul-sef si pe politicieni. Proiectul poate viza 2.500 de detinuti - cu pedepse de pana la cinci ani de inchisoare.

De asemenea, pedepsele detinutilor in varsta de peste 60 de ani, femeilor insarcinate si cu copii mici urmeaza sa fie reduse la jumatate, indiferent de condamnare, potrivit proiectului.

Printre cei care ar putea sa beneficieze de aceste masuri se afla presedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in 2016, pentru frauda electorala, scrie AP, care precizeaza ca acesta nu poate fi premier din cauza acestei condamnari, pe care a denuntat-o ca nedreapta.

Mogulul media Dan Voiculescu, un sustinator al Guvernului, este alt posibil beneficiar, scrie AP, care precizeaza ca Voiculescu, in varsta de 70 de ani, a fost condamnat la zece ani de inchisoare pentru spalare de bani.

Procurorul general Augustin Lazar a criticat si el initiativa, despre care a spus ca nu a fost transparenta si nu a fost supusa dezbaterii publice.

Reuters comenteaza ca aceste masuri ar putea sa slabeasca lupta impotriva coruptiei si scrie ca aproximativ 3.000 de persoane care ...citeste mai departe despre "Gratierea si romanii care au iesit in strada sa apere Justitia au ajuns in presa straina" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amnistie gratiere, #proteste amnistie gratiere , #Stiri Administratie