Grindeanu: S-ar putea sa fie nevoie de vaccinare obligatorie, ca sa stopam focarele de rujeola

Sambata, 20 Mai 2017, ora 16:42
934 citiri
Grindeanu: S-ar putea sa fie nevoie de vaccinare obligatorie, ca sa stopam focarele de rujeola
Foto: Facebook Sorin Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu, a afirmat, sambata, la Timisoara, ca rata de vaccinare in Romania este de doar 60%, desi ar trebui sa fie circa 95% si ca s-ar putea sa fie nevoie, pentru a stopa focarele de rujeola, de o forma de obligativitate a vaccinarii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Premierul Romaniei a vizitat, sambata, Spitalul de Copii "Louis Turcanu" din Timisoara, unde, de patru ani, se construieste un nou corp de cladire, iar lucrarile nu au fost finalizate nici in acest moment. De asemenea, Sorin Grindeanu s-a intalnit cu medicii de familie din judet, cu reprezentantii spitalelor, ai Directiei de Sanatate Timis si ai Casei Judetene de Sanatate Timis pentru a discuta despre situatia vaccinurilor, in conditiile in care judetul Timis este primul pe tara in ceea de priveste numarul de decese din cauza rujeolei, dar si al imbolnavirilor.

La finalul intalnirii, premierul Romaniei a declarat presei ca spera ca situatia sa fie rezolvata la nivel national.

"Sunt 8 decese in Timis, la copii, din diverse cauze initiale, dar cea finala este urmatoarea: nu au fost vaccinati. Suntem pe primul loc in tara, iar adunate cazurile de rujeola din judetele Timis, Caras-Severin si Arad sunt cat toata tara la un loc. Nu se poate asa ceva. Cauzele care au dus aici sunt diverse, dar am ajuns in aceasta situatie. Eu sper ca toata lumea sa-si dea concursul, sa rezolvam problema.

Cert este ca, din acest punct de vedere, unele schimbari le-am facut, ltele vor fi in perioada urmatoare, sa vedem cum iese din dezbatere publica si cum va intra Legea Vaccinarii. Sunt lucruri care vor trebui sa aseze acest sistem pe anumite coordonate care sa-l faca predictibil. Noi trebuie sa stim din timp si sa dam comenzi din timp de cate doze de vaccinuri e nevoie pe diverse categorii. Lucrul acesta nu prea s-a mai facut in ultimii ani si s-a intrat intr-o situatie de criza, asa cum a fost", a afirmat Sorin Grindeanu.

Intrebat de jurnalisti daca sustine vaccinarea obligatorie, premierul Romaniei a declarat ca inainte ca acest lucru sa se intample, ar trebui ca statul sa se asigure ca are necesarul de vaccinuri.

"Inainte de a obliga pe cineva sa faca o actiune de acest tip, statul trebuie sa faca altceva: sa se asigure ca are necesarul de vaccinuri, inainte de a obliga parintii sau de a-i amenda, de exemplu, daca ar fi obligatorie. Inainte de a-i amenda ca nu si-au vaccinat copiii, tu trebuie sa asiguri vaccinurile.

Noi suntem in situatia, in momentul acesta, in care nu p ...citeste mai departe despre "Grindeanu: S-ar putea sa fie nevoie de vaccinare obligatorie, ca sa stopam focarele de rujeola" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grindeanu vaccinare obligatore, #Grindeanu vaccin focar rujeola , #Stiri Administratie