Groapa de gunoi din Bacau arde de 3 saptamani. Autoritatile sustin ca nu e un pericol, dar medicii spun la ce riscuri sunt expusi oamenii

Sambata, 26 August 2017, ora 12:14
888 citiri
Groapa de gunoi din Bacau arde de 3 saptamani. Autoritatile sustin ca nu e un pericol, dar medicii spun la ce riscuri sunt expusi oamenii
Foto: Arhiva Ziare.com

Groapa de gunoi din Bacau arde de peste 20 de zile. Pompierii incearca sa stinga incendiul acoperind totul cu pamant, pentru ca varianta cu apa nu a dat rezultate. Flacari nu mai sunt, dar fum iese in continuare.

Locuitorii din zona s-au plans zile intregi din cauza fumului. Pompierii ii sfatuiau sa tina geamurile inchise, insa autoritatile locale au asigurat ca totul este in regula, transmitand de mai multe ori ca nu ar fi fost depasite limitele permise ale valorilor la emisiile de gaze.

In cazul unui incendiu se masoara particulele solide care intra in constitutia fumului pe doua sectiuni, cele mai mici de 2,5 unitati (PM 2,5) si cele mai mici de 10 unitati (PM 10). Legea 104/2011 prevede in cazul PM10 limita zilnica e de 50 de unitati si cea anuala de 40 de unitati. In cazul PM 2,5 limita este 25 unitati.

Agentia pentru Protectia Mediului Bacau a declarat pentru Ziare.com ca in sistem continuu calitatea aerului este monitorizata prin cele trei statii amplasate in judetul Bacau. Acestia ne-au precizat ca in perioada 12-21 august nu s-au inregistrat valori mai mari de 50 μm pentru PM10.

Precizam ca agentia nu ne-a transmis si datele referitoare la PM2,5.

Datele pe site-ul www.calitateaer.ro indicau ca in anumite ore din aceste zile in care incendiul afecta groapa de gunoi valorile au fost depasite, insa, Agentia pentru Protectia Mediului Bacau spune ca "in cursul unei zile, chiar daca la anumite ore se inregistreaza valori mai mari de 50 μm, se considera depasirea limitei doar in cazul in care media zilnica depaseste valoarea stabilita prin lege".

Pe langa acest aspect, in seara de 19 august fizicianul Silviu Gurlui, conferentiar universitar doctor la Universitatea "A.I.Cuza", a atras atentia ca fumul este foarte periculos pentru oameni. El a facut masuratori in zona, iar aparatul a indicat PM 2,5 - 343 si PM10 - 1.258.

Rugati sa comenteze aceste valori, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Bacau ne-au spus ca "pentru calitatea si modul de masurare a acestui indicator este raspunzatoare doar persoana in cauza".

Asadar, cifre multe, contradictorii, in timp ce locuitorii din Bacau se plang tot mai mult de aerul pe care trebuie sa-l respire.

Cum poate fi afectata sanatatea oamenilor din zona

Pentru a afla cat de periculoasa este aceasta poluare pentru cetatenii expusi direct la ea, am stat de vorba cu medici pneumologi.

"Fumul cu dioxid de carbon patrunde in caile respiratorii si determina o inflamatie. (.. ...citeste mai departe despre "Groapa de gunoi din Bacau arde de 3 saptamani. Autoritatile sustin ca nu e un pericol, dar medicii spun la ce riscuri sunt expusi oamenii" pe Ziare.com

#incendiu groapa gunoi Bacau, #pericol sanatate incendiu gunoi , #Stiri Administratie