Guvern: Comunele cu proiecte pe Masurile 322 si 125 pot cere decontarea ultimelor transe pe baza facturii

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 19:40
1594 citiri
Guvern: Comunele cu proiecte pe Masurile 322 si 125 pot cere decontarea ultimelor transe pe baza facturii

Autoritatile locale care au in derulare proiecte finantate prin Masurile 322 sau 125 vor putea solicita decontarea ultimelor transe de finantare pe baza facturilor emise de constructori sau prestatori de servicii, a anuntat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, o ordonanta in acest sens.

Daniel Constantin a adaugat ca aceste modificari creeaza avantaje pentru autoritatile publice locale care sunt angrenate in masuri de finantare, in special Masura 322 si Masura 125.

"In ce priveste Fondul european agricol de dezvoltare rurala, cel care finanteaza Programul national de dezvoltare rurala, modificarea da posibilitatea ca la ultima transa de plata, avand in vedere ca exista un avans de 50%, sa putem plati numai pe baza facturii si sa putem face decontarea sumelor solicitate intr-un cont special deschis de catre beneficiar la Trezorerie si, in termen de cinci zile, acestia sa vina cu ordinul de plata catre cei care sunt indreptatiti sa il primeasca. (...) In acest fel dam sansa celor aproximativ 800 de comune care au proiecte pe Masura 322 si altor cateva sute de comune care sunt in programe de finantare pe masura 125 sa poata sa finalizeze aceste programe. (...) La ultima transa de plata, existau anumite blocaje. In felul acesta rezolvam si aceste blocaje, astfel incat si pe aceste doua masuri sa avem un grad de absorbtie de suta la suta", a spus Constantin.

Masura 322 vizeaza "Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale", iar Masura 125 - "Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii".

Potrivit lui Constantin, proiectul care modifica OUG nr. 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din Fondul european de garantare agricola, Fondul european agricol de dezvoltare rurala si Fondul european pentru pescuit si a fondurilor alocate de la bugetul de stat, privind gestionarea fondurilor, vizeaza si deblocarea Programului Operational de Pescuit, precum si capitalizarea fondului de garantii acordate creditelor solicitate de catre beneficiari.

"O alta modificare se refera la asigurarea unui sprijin beneficiarilor selectati de grupurile de actiune locala prin Programul Operational de Pescuit, un program care a fost din pacate blocat de fosta administratie din ianuarie 2012 pana in mai 2013. Vrem sa il deblocam si avem intentia de a incerca, an de an, sa crestem gradul de absorbtie, acesta ajungand pana in momentul de fata la 27%. Dam posibilitatea celor care sunt beneficiari si care depun proiecte in grupurile de actiune locala sa poata sa beneficieze de o schema de garantare pentru creditele la care au acces. Capitalizam astfel fondul de garantare, care - prin aceasta schema - va putea sa acorde garantii pentru creditele solicitate de catre beneficiarii Programului Operational de Pescuit. Prin aceasta modalitate putem creste si gradul de absorbtie al fondurilor europene", a mai spus ministrul Agriculturii.

#fonduri europene, #proiecte fonduri , #Stiri Administratie