Guvernul a adoptat Ordonanta care-i permite lui Toader sa-i mentina in functii pe sefii Inspectiei Judiciare - UPDATE

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 17:13
849 citiri

Guvernul a adoptat astazi Ordonanta de Urgenta prin care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, vrea sa-i mentina in functii pe sefii actuali ai Inspectiei Judiciare. Asta in contextul in care CSM a trimis proiectul pentru consultare la instantele si parchetele din tara.

Executivul a adoptat o Ordonanta de urgenta pentru completarea articolului 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Liviu Dragnea solicita ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare cat mai rapid. Nu se stie care este forma proiectului OUG trimis la Guvern, in contextul in care mandatele inspectorului sef al Inspectiei Judiciare (IJ), Lucian Netejoru, si al inspectorului sef adjunct, procurorul Gheorghe Stan, au expirat pe 1 septembrie.

Comisia nr 1 Legislatie si cooperare interinstitutionala din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amanat luni luarea unei decizii in acest caz, privind un posibil aviz. Totusi, CSM a decis consultarea tuturor instantelor si parchetelor, pana pe 10 septembrie. Decizia a fost luata in majoritate, o parte dintre membrii Consiliului nu au vrut ca magistratii din tara sa fie consultati, potrivit minutei sedintei.

Care este situatia la IJ

Judecatorul Lucian Netejoru, considerat un apropiat al Oanei Haineala, fosta adjuncta a ministrului Iordache in vremea OUG 13, a fost numit la sefia IJ, pentru un mandat de 3 ani, prin Hotararea 702 din 30 iunie 2015. Functia se ocupa prin concurs, iar mandatul poate fi innoit o singura data.

Dar un nou concurs nu se poate organiza pentru ca regulamentul a fost desfiintat in instanta si trebuie mai intai modificat.

Legea 317/2004 prevede ca inspectorul sef adjunct este inlocuitorul de drept al inspectorului-sef si aceeasi lege mai spune ca "organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de inspector-sef si inspector-sef adjunct se anunta cu cel putin 3 luni inaintea datei acestora".

Insa, tot la 1 septembrie expira si mandatul inspectorului sef adjunct, procurorul Gheorghe Stan, numit prin Hotararea CSM nr.703/2015.

In aceste conditii, un nou sef al IJ urma sa fie pus cu delegatie de plenul CSM.

Insa, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a decis sa isi impuna propria vointa si sa mearga pe calea adoptarii unei ordonante de urgenta prin care Lucian Netejoru si Gheorghe Stan sa ramana la conducerea IJ "pana la data ocuparii functiei in conditiile legii".

Critica lui Dragnea

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat, luni, pe Tudorel Toader, acuzandu-l c ...citeste mai departe despre "Guvernul a adoptat Ordonanta care-i permite lui Toader sa-i mentina in functii pe sefii Inspectiei Judiciare - UPDATE" pe Ziare.com

#Tudorel Toader Dragnea, #Dragnea Inspectia Judiciara , #Stiri Administratie