Guvernul a aprobat pasii pentru achizitia transportoarelor blindate Piranha 5

Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 17:45
1115 citiri
Guvernul a aprobat pasii pentru achizitia transportoarelor blindate Piranha 5
Foto: Mowag

Guvernul a adoptat, miercuri, hotararea prin care s-au aprobat circumstantele si procedura pentru prima etapa a programului de inzestrare "Transportor blindat pentru trupe 8x8", in vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate Piranha 5, informeaza MApN.

Programul prevede atat achizitia blindatelor si a derivatelor, cat si suportul logistic asigurat de catre compania General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH. "Acordul de furnizare se face luand in considerarea calitatea de parte in documentele de cooperare cu firma GDELS a Companiei Nationale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanica Bucuresti S.A., unde se vor integra si produce 197 de transportoare", precizeaza Ministerul Apararii Nationale.

Ca motivare a achizitiei sunt invocate actualul context geopolitic din regiunea extinsa a Marii Negre si termenele asumate privind realizarea capacitatii operationale complete de catre Brigada Multinationala de la Craiova.

Transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum si al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru indeplinirea misiunilor specifice de catre Fortele Terestre Romane. Acest vehicul asigura o mobilitate sporita si o protectie corespunzatoare personalului imbarcat pe timpul executarii misiunilor specifice, in orice zona de relief, indiferent de timp, anotimp sau conditii meteorologice.

"Tehnica de lupta pe roti aflata in prezent in dotare este de generatie veche, fiind depasita atat din punct de vedere tehnologic, cat si din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea in medii diferite, protectia personalului, posibilitatile de observare, orientare, comunicatii etc.", precizeaza MApN.

Acordul de colaborare intre Ministerul Economiei si producatorul american de armament General Dynamics a fost semnat pe 10 octombrie, in prezenta premierului Mihai Tudose, acordul vizand producerea si livrarea de vehicule blindate Piranha 5.

Amintim ca marti, in sedinta CSAT, Consiliul a analizat si avizat proiectul de hotarare a guvernului privind aprobarea circumstantelor si procedura specifica aferente etapei 1 a programului esential de inzestrare "Transportor blindat pentru trupe 8x8". ...citeste mai departe despre "Guvernul a aprobat pasii pentru achizitia transportoarelor blindate Piranha 5" pe Ziare.com

#Guvern aprobat hotarare transportoare blindate Piranha, #Romania transportoare blindate Piranha 5, #transportoare blindate Piranha 5 , #Stiri Administratie