Guvernul ar vrea ca salariul minim al bugetarilor sa fie mai mare decat cel din sectorul privat

Marti, 21 Februarie 2017, ora 14:55
1909 citiri
Guvernul ar vrea ca salariul minim al bugetarilor sa fie mai mare decat cel din sectorul privat
Foto: Arhiva/Ziare.com

Cel mai mic salariu brut din sectorul public ar urma sa fie 1.750 lei chiar din ianuarie 2018, iar bugetarii sa beneficieze ulterior, pana in 2020 inclusiv, de o crestere medie salariala de circa 56%, incluzand cresterile deja promise in sectorul preuniversitar, sanatate si cultura, conform unui draft al proiectului legii salarizarii bugetarilor.

Profit.ro a intrat in posesia documentului care arata ca Guvernul vrea ca salariul minim din sectorul public sa fie peste salariul minim pe economie aplicat si in sectorul privat.

Noul proiect este complet diferit de toate celelalte variante, inclusiv de cel elaborat in Guvernul Ponta.

Conform jurnalistilor de la Profit.ro, datele draftului Legii salarizarii unitare in sistemul bugetar prevede ca intre 1.750 de lei si 4.000 de lei vor fi cresteri substantiale, intre 4.000 de lei si 7.000 lei vor fi acordate cresteri doar pentru a putea mentine incadrarea in ierarhie, iar pentru salarii de peste 7.000 de lei vor fi cresteri foarte mici (de maximum 3%) sau deloc.

Problema principala o reprezinta salariul minim, pe care Guvernul vrea sa il fixeze la 1.750 de lei pentru sectorul public de anul viitor. La acest moment, salariul minim pe economie - aplicat atat in sectorul public, cat si in cel privat - este de 1.450 de lei, din 1 februarie.

Prin ridicarea salariului minim la 1.450 de lei, costul total al angajatorului - salariul complet care include contributiile achitate de acesta pentru angajat - a crescut in acest an la 1.783 lei, de la 1.538 lei.

In programul de guvernare al PSD este indicat ca salariul minim brut pe economie va creste la cel putin 1.750 de lei, dar in 2020. Pentru 2018, cresterea salariului minim brut pe economie este anuntata doar pana la 1.550 de lei.

Citeste mai departe despre "Guvernul ar vrea ca salariul minim al bugetarilor sa fie mai mare decat cel din sectorul privat" pe Ziare.com.

#grindeanu salariu minim bugetari mare privat , #Stiri Administratie