ICCJ se pronunta in dosarul privatizarilor strategice

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 08:42
1187 citiri
ICCJ se pronunta in dosarul privatizarilor strategice

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie se vor pronunta marti in dosarul privatizarilor strategice, in care sunt inculpati fostul ministru al Economiei Codrut Seres si fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy.

La ultimul termen al procesului, inculpatii si-au sustinut nevinovatia, dupa ce cu o zi inainte procurorii au cerut judecatorilor ca toti acuzatii sa fie condamnati la inchisoare cu executare.

Codrut Seres a declarat ca sectorul distributiei de energie electrica nu poate fi calificat drept un sector care sa aduca atingere sigurantei nationale, iar legislatia invocata de procurori in actul de acuzare nu este aceeasi cu cea din perioada in care el a fost ministru.

In martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, acuzati de aderare la un grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete.

In acelasi dosar mai sunt acuzati si consultanti

In acelasi dosar mai sunt acuzati consultantii internationali Stamen Stancev si Vadim Benyatov, Kerekes Gabor, Calin Mircea Flore - senior director Credit Suisse First Boston (CSFB) Europe Ltd. Londra, cu dubla cetatenie romana si engleza, cetateanul ceh Michal Susak, Mustafa Oral, de origine turca, Dorinel Mucea (fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din Ministerul Economiei) si Radu Donciu (fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei).

Potrivit procurorilor, Vadim Benyatov a initiat si constituit un grup infractional organizat extern, format din Stamen Stancev, Susak Michal, Mustafa Oral, la care au aderat si pe care l-au sprijinit Dorinel Mucea si Mihai Radu Donciu.

Grupul era concentrat pe obtinerea de date si informatii secrete referitoare la privatizarea unor societati strategice romanesti din domeniile energetic si de comunicatii.

Acuzatiile se refera la privatizarea SC Electrica Muntenia SUD SA, vanzarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucuresti si SC Avioane SA Craiova aflate in portofoliul Ministerului Economiei, consultanta in vederea privatizarii SN Radiocomunicatii SA.

De asemenea, ei sunt acuzati si in legatura cu adjudecarea licitatiei pentru asigurarea consultantei in vederea restructurarii si privatizarii CN Posta Romana, selectarea prin licitatie a consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din actiunile detinute de statul roman la Romtelecom.

Anchetatorii mai sustin ca, in perioada 2005-2006, in calitate de ministru si presedinte al Comisiei de privatizare a SC Electrica Muntenia Sud SA, Codrut Seres ar fi contribuit intelectual si material la culegerea, obtinerea si transmiterea de date si informatii confidentiale, secrete economice si comerciale.

In rezolutiile intocmite de procurori se arata ca fostul ministru al Economiei ar fi avut mai multe intalniri, in cursul anului 2005, cu bulgarul Stamen Stancev, pentru a pune la punct un act normativ ce urma sa fie promovat in Guvern, privind vanzarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom, aflat in portofoliul MEC-OPSPI, in favoarea Asociatiei salariatilor Petrom (PAS), controlata de Liviu Luca. Proiectul de lege nu a fost adoptat, insa, de Guvern, din cauza opozitiei unor ministri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dosar privatizare, #ICCJ privatizare , #Stiri Administratie