In contul unei datorii uriase la ANAF, STB garanteaza cu sediul si aproape 1.000 de autobuze. De unde vine gaura si cand trebuie acoperita

Joi, 05 Decembrie 2019, ora 16:32
1326 citiri
In contul unei datorii uriase la ANAF, STB garanteaza cu sediul si aproape 1.000 de autobuze. De unde vine gaura si cand trebuie acoperita
Foto: Arhiva Pixabay

Ca sa convinga ANAF sa ii reesaloneze datoria de 231 de milioane de lei (adica circa 48 de milioane de euro), STB garanteaza cu sediul, cu aproape 1.000 de autobuze, 65 de troleibuze si 10 tramvaie.

La solicitarea Ziare.com, STB a anuntat ca - in conditiile in care a acumulat datorii de 231 de milioane de lei la ANAF - a decis sa solicite reesalonarea acestora pe 5 ani.

"Adunarea Generala a Actionarilor a STB SA a hotarat, la 30 octombrie 2019, aducerea in garantie a unor bunuri ale societatii in favoarea ANAF, in urma acceptarii de catre ANAF a cererii de esalonare, pe o perioada de 60 de luni, a datoriilor Societatii de Transport Bucuresti STB SA, datorii in valoare de 231 de milioane de lei.

Bunurile aduse in garantie (sediul STB SA, 995 de autobuze Mercedes, 65 de troleibuze, 10 tramvaie, alte utilaje si bunuri mentionate in Hotararea AGA nr.13/30.10.2019) au fost evaluate si au indeplinit criteriile de constituire a garantiei", se arata intr-un raspuns formulat de STB SA la solicitarea Ziare.com.

Intrebarea este: de ce a acumulat STB SA aceste datorii?

In Bucuresti, cea mai mare parte a pretului unei calatorii cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul este achiatat (prin intermediul unei scheme de subventionare) de catre PMB. Oare nu a platit Primaria la timp aceasta subventie? Sau a cheltuit societatea de transport mai mult decat isi planificase?

Iata cum justifica STB SA acumularea acestei datorii.

"In pofida faptului ca Primaria Capitalei a virat la timp fondurile necesare pentru compensarea serviciului de transport public si pentru investitii vitale in infrastructura de transport, dar si in marirea flotei, datoriile s-au acumulat din doua motive.

Incepand cu anul 2018, STB a devenit operator regional si a realizat o dublare a liniilor de transport, inclusiv in judetul Ilfov. De asemenea, parcul auto al STB a crescut cu peste 80%, prin achizitionarea de catre PMB a 400 de autobuze noi, dar si prin repararea si scoaterea din imobilizare a unui numar de 400 mijloace de transport, pentru care Primaria Capitalei a alocat sumele necesare achizitiei pieselor de schimb.

Concret, de la 1.040 mijloace de transport, parcul circulant al STB in 2019 este de 1.861 mijloace de transport.

Aceasta dezvoltare a serviciului de transport public a presupus costuri in plus, atat pentru salarizarea noilor soferi angajati pentru mijloacele de transport suplimentar introduse, cat si pentru combustibilul consumat si alte elemente care tin de pre ...citeste mai departe despre "In contul unei datorii uriase la ANAF, STB garanteaza cu sediul si aproape 1.000 de autobuze. De unde vine gaura si cand trebuie acoperita" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#STB garantie autobuze sediu ANAF, #STB datorie garantie sediu ANAF, #STB autobuze noi neplatite , #Stiri Administratie