Inca o instanta din Romania sesiseaza Curtea de Justitie a UE pentru a stabili rolul MCV si situatia Sectiei de investigare a magistratilor

Joi, 07 Februarie 2019, ora 17:49
833 citiri
Inca o instanta din Romania sesiseaza Curtea de Justitie a UE pentru a stabili rolul MCV si situatia Sectiei de investigare a magistratilor
Foto: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Curtea de Apel Pitesti a decis joi sa sesizzeze Curtea de Justitie a Ununii Europene cu cinci noi intrebari privind caracterul recomandarilor din rapoartele MCV, in contextul modificarilor Legilor Justitiei, facute de alianta PSD-ALDE.

Care este caracterul recomandarilor MCV? Sunt obligatorii pentru Romania? Principiul independentei magistratilor este lezat prin infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie? - la aceste intrebari va trebui sa raspunda CJUE.

Instanta de la Pitesti a decis ca CJUE trebuie sa pronunte o decizie in procedura accelerata.

Pe de alta parte, tot astazi, Curtea de Apel Pitesti a sesizat Curtea Constitutionala cu mai multe articole prin care s-a modificat recent Legea de organizare judiciara. Este vorba de prevederile in baza carora functioneaza Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

Este a doua instanta din Romania care sesizeaza CJUE in problema recomandarilor MCV. Prima decizie a fost data de Tribunalul Olt, iar intrebarile au ajuns deja la instanta europeana.

Aceasta a doua solicitare a fost admisa azi intr-un proces in care doua asociatii de magistrati, Forumul Judecatorilor din Romania si Miscarea pentru Apararea Statului Magistratului, dar si procurorul Bogdan Pirlog se judecau cu Consiliul Superior al Magistraturii. Obiectul procesului era anularea Regulamentului de numire a procurorilor si a sefilor Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

In acest caz, sefa CSM, Lia Savonea, a cerut stramutarea dosarului, dar solicitarea acesteia nu a fost judecata.

Care sunt intrebarile

"Admite cererea asociatiilor reclamante privind sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare (in procedura accelerata) ", este minuta Curtii de Apel Pitesti.

In temeiul articolului 267 TFUE, instanta a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare (in procedura accelerata), cu privire la urmatoarele intrebari:

1. Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, trebuie considerat un act adoptat de o institutie a Uniunii Europene, in sensul articolului ...citeste mai departe despre "Inca o instanta din Romania sesiseaza Curtea de Justitie a UE pentru a stabili rolul MCV si situatia Sectiei de investigare a magistratilor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CJUE MCV, #Curtea Pitesti, #tribunalul Olt, #sesizare CJUE , #Stiri Administratie