Ingrijirea paliativa a fost reglementata oficial in Romania, dupa 26 de ani de la aparitia primelor servicii de acest fel asigurate de voluntari

Miercuri, 21 Martie 2018, ora 12:52
1181 citiri
Ingrijirea paliativa a fost reglementata oficial in Romania, dupa 26 de ani de la aparitia primelor servicii de acest fel asigurate de voluntari

Dupa 26 ani de la infiintarea primului serviciu de ingrijiri paliative din tara - HOSPICE Casa Sperantei din Brasov, Ministerul Sanatatii a reglementat oficial modul de organizare a ingrijirilor paliative in Romania, prin ordinul Nr.253/2018.

Pana acum, ingrijirile destinate persoanelor cu boli cronice progresive sau incurabile s-au dezvoltat sporadic in Romania, atat in sistemul public cat si in cel privat, sub forma organizatiilor de caritate sau SRL-urilor.

Ritmul lent si aleator de dezvoltare a determinat un grad de acoperire redus la nivelul intregii tari: din cei peste 172.000 de pacienti care sufera de cancer si alte afectiuni non-oncologice si care ar avea nevoie de ingrijire paliativa, doar 9% au acces in prezent la aceste servicii.

Prima reglementare oficiala unitara a modului de organizare a ingrijirilor paliative in Romania, OMS nr.253/2018, prezinta strategia de dezvoltare progresiva a ingrijirilor paliative, ca parte integranta a sistemului de sanatate.

"Prin acest regulament se creeaza practic premisele implementarii si dezvoltarii programului Bancii Mondiale, prin care serviciile de ingrijire paliativa vor fi extinse, pentru ca nevoia reala sa fie acoperita cat mai eficient pe tot teritoriul tarii. In acest moment, in Romania sunt inca 17 judete in care nu exista niciun fel de servicii de ingrijiri paliative", sustine Malina Dumitrescu, Director Programe HOSPICE Casa Sperantei, unul dintre specialistii care au lucrat la acest regulament.

Regulamentul detaliaza toate categoriile de beneficiari ai serviciilor de ingrijiri paliative: pacientii adulti cu boli oncologice, cardiovasculare, pacientii cu scleroza laterala amiotrofica, dementa in ultimul stadiu, bolnavii cu scleroza multipla, cei care sufera de boala Parkinson, pacientii cu boli cronice pulmonare, cu accidente vasculare si coma si pacientii cu miastenia gravis.

In cazul pediatriei, vor beneficia de ingrijiri paliative copiii cu boli care ameninta viata (afectiuni pentru care tratamentul curativ este posibil, dar poate esua), copiii cu boli care limiteaza viata (afectiuni pentru care tratamentul intensiv poate prelungi prognosticul si imbunatati calitatea vietii), copii care sufera de boli progresive pentru care de la inceput este posibil numai tratament paliativ si copiii cu boli non-progresive care determina o fragilitate constitutionala si o mare susceptibilitate pentru complicatii.

In functie de complexitatea cazurilor si de nevoile pacientilor, acestia vor b ...citeste mai departe despre "Ingrijirea paliativa a fost reglementata oficial in Romania, dupa 26 de ani de la aparitia primelor servicii de acest fel asigurate de voluntari" pe Ziare.com

#ingrijire paliativa Romania, #HOSPICE Casa Sperantei , #Stiri Administratie