Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inundatiile din Serbia si Bosnia au provocat pagube de trei miliarde de euro

Inundatiile din Serbia si Bosnia au provocat pagube de trei miliarde de euro


Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a evaluat joi la peste trei miliarde de euro pagubele provocate in Serbia si Bosnia la jumatatea lunii mai de cele mai mari inundatii care au lovit aceste tari in ultimul secol, relateaza AFP.

"Potrivit estimarilor preliminare si foarte aproximative, valoarea pagubelor ar fi intre 1,5 si 2 miliarde de euro in Serbia si in jur de 1,3 miliard de euro in Bosnia", precizeaza BERD intr-un comunicat.

In afara de un mare numar de locuinte care au fost distruse sau avariate, au fost afectate in special infrastructuri rutiere si feroviare, sectoarele agricol (10 % din PIB in Serbia si 6 % in Bosnia) si energetic, potrivit aceleiasi surse.

"Esentialul terenurilor arabile in zone inundate au fost distruse, pagubele in cele doua tari putandu-se ridica in doar acest sector la sute de milioane de euro", se mentioneaza in comunicat.

Aproape doua milioane de persoane au fost afectate de inundatii, soldate in total cu 77 de morti in Serbia, Bosnia si Croatia, dintre care 51 doar in Serbia, iar 150.000 au fost evacuate, mai ales in Serbia si Bosnia.

Situatia s-a stabilizat de atunci, dar mai multe orase in aceste trei tari au fost invadate de ape si sate intregi, in special in Bosnia, au fost distruse de alunecari de teren.

BERD prevazuse o crestere economica de 1,8 % in Bosnia si 1% in Serbia in 2014, dar aceste previziuni vor trebui revizuite in scadere in urma acestor inundatii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1176 ori