Investitie controversta la Botosani: 20 de milioane de euro pentru un megaparc de agrement

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 08:16
3373 citiri
Investitie controversta la Botosani: 20 de milioane de euro pentru un megaparc de agrement
Schita parcului de agrement de la Cornisa, Botosani

Autoritatile din Botosani, unul dintre cele mai sarace orase din tara, se imprumuta inca o data pentru cofinantarea unei investitii de 20 de milioane de euro, intr-un megaparc de agrement, care se intinde pe o suprafata de 48 de hectare. Lucrarile amanate inca din 2011 au inceput pana la urma in aceasta vara, desi autoritatile nu sunt convinse inca de fezabilitatea proiectului.

Proiectul este grandios. Parcul regional de agrement turistic si sportiv Cornisa se va intinde pe o suprafata de 48 de hectare si va cuprinde bazine acoperite, piscine in aer liber, helesteu si rau artificial pentru rafting, parc de 14 hectare si o padure de 25 de hectare.

Proiectul parcului regional de agrement Cornisa

65% din suma este asigurata din fonduri europene, insa primaria Botosani va trebui sa participe cu restul banilor.

Autoritatile locale au mai contractat un imprumut de 20 de milioane de lei si in 2012 pentru finantarea proiectului, insa banii au fist cheltuiti pana la urma in alte scopuri, iar proiectul aprobat inca din 2011, care apartine fostei administratii, a fost din nou amanat.

Parcul, prea mare pentru un oras ca Botosani, dar il facem!

Mai mult, in toata aceasta perioada, noul primar al orasului Botosani, Ovidiu Portariuc, a discutat in termeni "apocaliptici" despre viitorul parc de agrement, repetand in mai multe randuri, ca primaria nu isi permite un proiect atat de mare.

"Imi mentin parerea pe care am avut-o si in campania electorala: nu cred ca este acum un proiect prioritar pentru Botosani. Botosanenii isi doresc si locuri de munca, locuinte, sunt multe alte prioritati", a declarat primarul orasului Botosani.

Conceput ca un parc regional, primarul a avertizat asupra faptului ca doar sucevenii ar putea fi atrasi de noul complex, in conditiile in care ucrainienii si moldovenii ai nevoie de viza, iar in judetele invecinate exista parcuri similare. Intr-un astfel de scenariu, investitia ar putea deveni neprofitabila, o povara pentru autoritatile locale.

Cu toate acestea, lucrarile au demarat in aceasta vara, iar primaria a anuntat aprobarea unei scrisori de garantie bancara de 11,7 milioane de lei, necesara prefinantarii proiectului. Durata lucrarilor este de doi ani. In aceasta perioada, santierul va crea circa 500 de locuri de munca, urmand ca in viitorul complex sa lucreze cateva sute de persoane.

#parc Cornisa, #parc agrement Cornisa, #parc agrement Botosani , #Stiri Administratie