Iohannis: Anul 2007 a fost anul marilor schimbari ale Muzeului Brukenthal, Sibiului si Romaniei

Sambata, 25 Februarie 2017, ora 20:45
1081 citiri
Iohannis: Anul 2007 a fost anul marilor schimbari ale Muzeului Brukenthal, Sibiului si Romaniei
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a participat, sambata seara, la ceremonia de aniversare a 200 de ani de existenta a Muzeului Brukenthal din Sibiu.

Cu aceasta ocazie, seful statului a apreciat ca anul 2007 a reprezentat anul marilor schimbari atat pentru muzeu si orasul Sibiu, care in acel an a fost Capitala Culturala Europeana, cat si pentru Romania, care a aderat atunci la Uniunea Europeana.

"La aniversarea a doua secole de existenta, ma bucur ca blazonului institutiei fondate de Samuel von Brukenthal i se adauga de astazi insemnele pretuirii Statului Roman", si-a inceput presedintele Iohannis discursul referindu-se la decorarea Muzeului cu Ordinul Cultural in grad de Comandor.

Presedintele a apreciat ca, in anul 2007, Muzeul Brukenthal a cunoscut o transformare importanta, lucru care se poate spune despre Romania in ansamblul ei.

"In cel de-al doilea secol de existenta, Muzeul Brukenthal a devenit o institutie nationala, pentru ca dupa 1990, si cu precadere dupa 2007, sa-si valorizeze patrimoniul istoric si sa se transforme intr-o emblema majora a europenitatii Romaniei.

Anul 2007 a fost anul marilor schimbari ale Muzeului, ca si ale Sibiului, ca si ale Romaniei. Aderarea la Uniunea Europeana, si, totodata, titularizarea orasului Sibiu drept Capitala Culturala Europeana au plasat Muzeul Brukenthal sub excelente auspicii", a afirmat Iohannis.

Acesta considera ca Muzeul reprezinta atat Romania in lume, cat si valorile europene in Romania.

"Deseori patrimoniul Muzeului National Brukenthal este cel care reprezinta Romania in lume. Dincolo de toate acestea, pentru noi Muzeul National Brukenthal ramane fereastra prin care parintii nostri au intrezarit lumina libertatii si a valorilor europene. El este locul intelegerii propriei noastre identitati, in raportul ei cu diversitatea culturala a umanitatii, de care nu poate fi despartita", a mai spus seful statului.

Ceremonia de sambata seara a avut loc intr-unul din saloanele principale ale Palatului, de la etajul intai, urmand ca la final presedintele sa viziteze expozitia de la etajul al doilea "Capodopere din Colectia Brukenthal", care se redeschide cu aceasta ocazie si care contine tablouri de tezaur recuperate, in valoare de cateva sute de milioane de euro.

La ceremonia de deschidere a bicentenarului au fost prezenti oameni de cultura, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Daniela Cimpean, prefectul Sibiului, Cristian Roman, si consulul gener ...citeste mai departe despre "Iohannis: Anul 2007 a fost anul marilor schimbari ale Muzeului Brukenthal, Sibiului si Romaniei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Klaus Iohnanis Muzeu Brukenthal, #Iohannis 200 ani Brukenthal, #aniversare 200 ani Brukenthal , #Stiri Administratie