Iohannis, discurs bilingv in fata sasilor: Povestiti-le copiilor si nepotilor despre Sibiu. Sunteti acasa!

Sambata, 05 August 2017, ora 14:20
978 citiri
Iohannis, discurs bilingv in fata sasilor: Povestiti-le copiilor si nepotilor despre Sibiu. Sunteti acasa!
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis le-a vorbit, sambata, sasilor transilvaneni reuniti la Sibiu, despre valorile si traditiilor lor, spunand ca ele ii vor ajuta sa-si gaseasca locul in societate.

Presedintele si-a sustinut discursul in limba germana si in limba romana, participantii aplaudand de fiecare data cand seful statului schimba limba in care vorbea.

"Sunt impresionat de faptul ca Piata Mare din Sibiu este neincapatoare: este cel mai bun semn ca organizatorii si-au facut bine treaba si tin sa-i felicit! Dar, mai ales, sunt bucuros sa vad alaturi de seniori multi copii si tineri. Prezenta lor este dovada ca noile generatii vad in Transilvania nu doar regiunea de unde provin parintii lor, dar si un loc care ii intereseaza, pentru ca de aici le vine identitatea", si-a inceput Iohannis discursul, in Piata Mare din Sibiu.

El s-a adresat tinerilor, spunandu-le ca zilele pe care le vor petrece in Transilvania le va oferi amintiri frumoase si "energii putenice", care ii vor ajuta sa isi dezvolte personalitatea si sa-si gaseasca locul in societatea, prin cunoasterea radacinilor lor.

"Pentru ca veti fi mai constienti de faptul ca sunteti rodul unei comunitati care, timp de secole, a dat locului in care s-a stabilit - cat si lumii intregi - multe exemple de viziune umanista, de inventivitate si de staruinta", le-a spus presedintele.

Iohannis a spus ca mesajul fundamental al istoriei sasilor transilvaneni este acela de "a-l cauta neobosit pe Dumnezeu" si de "a nu renunta niciodata la lupta pentru libertate". Sa avem toata viata respect fata de celalalt, sa pretuim solidaritatea si toleranta.

"Oricat de departe de aceste locuri ati trai, acest de neinlocuit tezaur, care apartine celui mai umil sat din Transilvania, dar deopotriva Romaniei si umanitatii in integralitatea ei, ne reapropie si ne reuneste. Din Sibiu, acum 10 ani una dintre cele mai iubite si apreciate Capitale Culturale Europene, va chem sa povestiti copiilor si nepotilor, in graiul vostru traditional, despre tinutul celor sapte cetati. Indemnati-i sa cunoasca, sa cinsteasca si sa-si insuseasca valorile care ne-au facut cunoscuti, iubiti si respectati", le-a mai spus Iohannis participantilor.

Presedintele a mentionat si perioada comunismului, care a pus sub semnul intrebarii, "pana la anulare", libertatea si identitatea comunitatii sasesti din Transilvania, ca de altfel si a celorlalte minoritati si a majoritatii romanesti. "Ultimii 50 de ani ai secolului XX au saracit Romania de bogat ...citeste mai departe despre "Iohannis, discurs bilingv in fata sasilor: Povestiti-le copiilor si nepotilor despre Sibiu. Sunteti acasa!" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presedinte discurs sasi, #Klaus Iohannis discurs sasi, #Klaus Iohannis sasi , #Stiri Administratie