Iohannis, dupa ce Senatul american a taiat bani de la Deveselu: Nu trebuie sa intre nimeni in panica. Situatia e excelenta

Luni, 09 Octombrie 2017, ora 14:23
975 citiri
Iohannis, dupa ce Senatul american a taiat bani de la Deveselu: Nu trebuie sa intre nimeni in panica. Situatia e excelenta
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, dupa ce Senatul SUA a decis sa nu suplimenteze bugetul pentru capacitatea de aparare aeriana la sistemul antiracheta de la Deveselu, ca programul functioneaza si se dezvolta conform planului, iar facilitati suplimentare trebuie studiate mai bine.

"Aceasta chestiune a fost prost inteleasa de catre unii care sunt preocupati de securitatea Romaniei. Faptul ca lumea este preocupata este excelent si vreau sa clarific aici ceva, programul de la Deveselu merge inainte asa cum a fost planificat. Deci, esenta programului este planificata, este finantata si merge inainte", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Afirmatia sa a fost facuta dupa ce secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a fost intrebat cum vede NATO recenta decizie a Senatului SUA de a nu suplimenta bugetul pentru capacitatea de aparare aeriana la sistemul antiracheta de la Deveselu, aflat sub comanda NATO.

Klaus Iohannis a afirmat ca sistemele care nu fac parte din nucleul de aparare pot ridica noi temeri daca nu sunt bine pregatite si comunicate.

"Au fost membri din diferite forte armate care au vrut sa se discute daca este nevoie de o aparare suplimentara a facilitatii. Deci, nu nucleul facilitatii, ci apararea suplimentara a facilitatii ca atare.

Ori aceasta chestiune trebuie mai bine studiata pentru ca astfel de sisteme care nu fac parte din nucleul unitatii de aparare, pot daca nu sunt bine pregatite si daca nu sunt bine comunicate pot ridica noi temeri, ori asa ceva nu se poate studia in cateva luni se zile. Si ceea ce nu se doreste si despre asta a fost decizia luata recent in SUA este sa se faca la mare viteza acum ceva inainte sa se studieze", a adaugat Iohannis.

Presedintele a precizat ca "programul Deveselu functioneaza, se dezvolta conform planului".

"Concluzia este ca programul Deveselu functioneaza, se dezvolta conform planului, facilitati suplimentare destinate apararii suplimentare si inca neprevazute a facilitatii de la Deveselul trebuie mai bine studiate inainte sa fie implementate. (...) nu trebuie sa intre nimeni in panica, situatia la Deveselu este excelenta", a conchis Iohannis.

Profit.ro a anuntat vineri ca Senatul SUA a decis sa elimine din proiectul bugetului anului viitor un articol referitor la baza militara americana de la Deveselu. Este vorba despre un articol care prevedea accelerarea instalarii de noi capabilitati la sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu.

Sambata, Ministe ...citeste mai departe despre "Iohannis, dupa ce Senatul american a taiat bani de la Deveselu: Nu trebuie sa intre nimeni in panica. Situatia e excelenta" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#senat SUA bani Deveselu, #Klaus Iohannis Deveselu , #Stiri Administratie