Iohannis: Orasele care vor sa devina capitale de regiuni au sanse egale

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 09:59
1961 citiri
Iohannis: Orasele care vor sa devina capitale de regiuni au sanse egale

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, sustine ca orasele care si-au exprimat optiunea sa devina capitale de regiuni au, in acest moment, sanse egale, intrucat "nu exista niciun manual de concurenta sau de competenta", insa ar trebui sa isi elaboreze bine profilul si sa-l prezinte.

Klaus Iohannis a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca orasul are aceleasi sanse ca Sibiu, Brasov sau Targu-Mures sa devina capitala a Regiunii Centru.

"Nu exista niciun temei in baza caruia sa spunem ca Alba Iulia nu are sanse sa devina capitala de regiune. Alba Iulia are exact aceleasi sanse ca si Sibiu sau Brasov sau Targu Mures in aceasta etapa. Nu s-au elaborat criterii, nu exista niciun manual de concurenta sau de competenta. Daca la Alba Iulia exista o competenta administrativa deosebita intr-un alt domeniu, cum este exemplul ADR Centru, ea se va pastra. Daca in Brasov exista o economie deosebit de puternica intr-un anumit domeniu, evident ca se va pastra. In acest fel cred ca pot sa va raspund la momentul de acum ca nu am niciun motiv pentru care sa spun ca Alba Iulia nu are sanse sau ca alt oras are sanse mai mari. In realitate, este bine ca orasele care se gandesc sa primeasca capitala regionala sa isi elaboreze bine profilul, sa il accentueze, sa-l prezinte si toti au sanse egale in acest moment", a spus Klaus Iohannis.

Iohannis: "Centrele de competenta" trebuie pastrate

Intrebat ce se va intampla cu institutiile regionale in cazul in care capitala regiunii nu ar fi la Alba Iulia, oras in care multi oameni lucreaza in institutii de acest fel, Iohannis a raspuns ca "acolo unde exista centre de competenta, ele trebuie pastrate".

"Eu cred ca acolo unde exista centre de competenta ele trebuie pastrate. Daca acum, vorbind pentru Regiunea Centru, ADR Centru este in Alba Iulia, este clar ca in toti anii in care s-a lucrat la ADR Centru s-a format o echipa performanta, s-au creat competente care in niciun caz nu trebuie pierdute. Eu nu cred ca ar fi o abordare rezonabila nici macar sa mutam ADR-ul sau sa-l desfiintam.

Dimpotriva, acolo unde s-a creat o competenta, ea trebuie folosita optimal si acolo unde oamenii traiesc din aceste institutii in niciun caz nu trebuie sa intervenim arbitrar si sa desfiintam locuri de munca. Stiu ca in Alba, o buna parte din oameni lucreaza pentru ADR Centru sau Curtea de Apel. Toate aceste lucruri trebuie inglobate intr-un mod bun intr-o viitoare regiune, pentru a face regiunea mai competitiva decat fiecare factor constituant, si nu invers", a afirmat prim-vicepresedintele PNL.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, si prim-vicepresedintele PNL Klaus Iohannis au participat, sambata, la Alba Iulia, la un seminar organizat de femeile liberale cu tema "Lidership-ul" si "Comunicarea valorilor liberale catre societatea civila si electorat".

#Iohannis regionalizare, #regionalizare Romania, #regionalizare harta , #Stiri Administratie