Isarescu: Bani sunt in piata, dar inca tipam ca vine statul, ia banii si ca se imprumuta

Marti, 04 Iulie 2017, ora 14:02
1244 citiri
Isarescu: Bani sunt in piata, dar inca tipam ca vine statul, ia banii si ca se imprumuta
Foto: Facebook/BNR

In piata exista un exces de lichiditate de 3 miliarde de euro, la care se adauga inca pe atat in rezervele minime obligatorii, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Bani sunt. Fac un calcul simplu: sunt vreo trei miliarde exces de lichiditate in piata, inca cam atata mai sunt in rezervele minime obligatorii, care au ramas la 8% la lei. Ar trebui sa scada spre 2%. Mai poate sa spuna cineva ca nu sunt bani? Iar raportul dintre credite si depozite este subunitar. A devenit subunitar. Sunt mai multe economisiri decat credite si inca tipam ca vine statul, ia banii si ca se imprumuta de pe piata. Raportul intre credite si dobanzi, care a fost supraunitar, deci credite cu mult mai multe decat putea sa economiseasca economia Romaniei, 150%, la unele banci a fost 300%, prin acest deleveraging, a devenit subunitar", a spus acesta.

Potrivit guvernatorului, restul banilor puteau fi folositi la export de capital, dar nu s-a ajuns acolo.

In alta ordine de idei, Mugur Isarescu a dar asigurari ca Banca Centrala nu va incepe sa majoreze dobanzile inainte de o revenire a inflatiei.

"Nu o sa inceapa Banca Nationala sa creasca dobanzile inainte de o revenire a inflatiei, care statistic este inevitabila - si este inevitabila si cu ce se intampla in lume. Dar vom fi foarte atenti ca ea sa nu se duca, inflatia, dincolo de pragurile noastre pe care le tintim inca cu tintirea inflatiei", a precizat seful BNR.

Isarescu revine cu explicatii despre impozitul pe cifra de afaceri: Merge la un restaurant, un birt, o firma mica ...citeste mai departe despre "Isarescu: Bani sunt in piata, dar inca tipam ca vine statul, ia banii si ca se imprumuta" pe Ziare.com

#Mugur Isarescu bani, #exces lichiditate piata , #Stiri Administratie