Ne intoarcem in epoca Stanoiu? Judecatorul Cristi Danilet: Puteai sa fii redus la tacere. Cine controleaza Inspectia controleaza mersul dosarului Interviu

Vineri, 25 August 2017, ora 18:16
571 citiri
Ne intoarcem in epoca Stanoiu? Judecatorul Cristi Danilet: Puteai sa fii redus la tacere. Cine controleaza Inspectia controleaza mersul dosarului Interviu
Foto: Facebook/Cristi Danilet

O parte dintre propunerile lansate miercuri in spatiul public de ministrul Tudorel Toader reprezinta o adevarata restauratie, spun cunoscatorii epocii Stanoiu din perioada guvernarii Nastase, ele fiind un adevarat pericol pentru independenta Justitiei.

Astfel, masuri precum trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei si infiintarea unei directii speciale care sa ancheteze magistratii amintesc de perioada de dinainte de 2005, cand Justitia era puternic controlata politic, iar procurorii si judecatorii incomozi puteau fi intimidati sau chiar inlaturati din sistem. Un caz extrem de cunoscut este cel al procurorului Cristian Panait.

Chiar daca sunt deocamdata la nivel de intentie, neexistand inca un proiect legislativ coerent, propunerile facute de Tudorel Toader au starnit numeroase reactii negative si au scos, din nou, oamenii nemultumiti in strada.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, judecatorul Cristi Danilet, fost membru in CSM timp de 6 ani, vorbeste despre pericolul repolitizarii Justitiei si reaminteste, printre altele, ca atat Inspectia Judiciara, cat si CSM au fost laudate in ultimele rapoarte MCV, asa ca nu intelege cine si de ce vrea schimbarea cadrului legislativ in sens negativ, mai ales ca nu s-a facut nicio analiza premergatoare.

Care este statutul Inspectiei Judiciare la ora actuala? Cat de independenta sau autonoma este aceasta institutie?

Inspectia este independenta, in sensul ca, legal, este in coordonarea CSM, care numeste conducerea si stabileste regulamentul institutiei.

In rest, insa, modul in care functioneaza IJ si cum sunt recrutati inspectorii intra in propria gestiune a institutiei. Din punctul meu de vedere, IJ este independenta. Sau, mai corect spus, autonoma (autonomia fiind un grad mai scazut de independenta) si independenta functional. Adica in atributiile ei nu poate sa intervina nimeni, niciun membru al CSM, nicio alta institutie a statului.

Nici macar inspectorul sef nu poate interveni in activitatea unui inspector in momentul in care acesta demareaza o investigatie cu privire la un magistrat. Gradul de independenta functionala este astazi foarte mare.

Ce se intampla cu rezultatele investigatiilor acestor inspectori? Ele sunt prezentate plenului CSM care valideaza sau nu respectivele rapoarte. Poate fi considerat acest lucru ca o forma de cenzura?

Nu. Inspectia este, sa zicem, un fel de echivalent al Parchetului. Procurorii, cand fac o ancheta si descopera ca exista niste vinovati, trimi ...citeste mai departe despre "Ne intoarcem in epoca Stanoiu? Judecatorul Cristi Danilet: Puteai sa fii redus la tacere. Cine controleaza Inspectia controleaza mersul dosarului Interviu" pe Ziare.com

#legi Justitie Toader Danilet, #Inspectia Judiciara Ministerul Justitiei, #presedinte numire procurori sefi , #Stiri Administratie